Nakon medijske bure

Šta će biti sa Nutellom na bh. tržištu: Hoćemo li i dalje moći kupovati popularni čokoladni namaz?

Hronika19.01.17, 13:44h

Šta će biti sa Nutellom na bh. tržištu: Hoćemo li i dalje moći kupovati popularni čokoladni namaz?
Bura je pokrenuta kada je nova studija Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) navela kako je palmino ulje - jedan od sastojaka Nutelle - kancerogen

 

Brojne građane BiH koji uživaju u popularnoj Nutelli posljednih dana zabrinula je informacija da je njihova omiljena slastica navodno kancerogena.

 

Međutim, iz Ferrera kažu da razloga za paniku nema, a to su potvrdili i iz Ferrera Rochera, iz glavnog distributivnog centra za region, koji se nalazi u Zagrebu.

 

- Nema potrebe dizati paniku među građanima, Nutella će ostati na policama širom Bosne i Hercegovine, ali i regiona. Nutella neće biti povučena s tržišta - kazali su.

 

Ekskluzivni zastupnika Ferrera za BiH je kompanije Violeta iz Gruda, a odgovorni za odnose s medijima, menadžer Miro Miloš, za Avaz je potvdio da taj omiljeni proizvod mališana, ali i odraslih širom svijeta, ostaje na policama trgovačkih objekata u našoj zemlji.

 

Bura je pokrenuta  kada je nova studija Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) navela kako je palmino ulje - jedan od sastojaka Nutelle - kancerogen.


 
Proizvođač Nutelle, Ferrero, javno je ustao u odbranu sastojka koji neke druge kompanije u Italiji već bojkotiraju te je pokrenuo marketinšku kampanju kako bi uvjerio javnost u to da je Nutella sigurna.

 

Naime, Evropska agencija za sigurnost hrane još u maju je objavila kako je palmino ulje jači kancerogen od drugih biljnih ulja kada ga se obrađuje na temperaturama koje su više od 200 Celzijevih stupnjeva.

 

Iz Ferrera su pak objavili kako koriste industrijski proces putem kojega se palmino ulje obrađuje na temperaturi manjoj od 200 Celzijevih stupnjeva, uz visoki tlak, te su tako konzumenti  Nutelle sigurni.
 


- Taj proces traje duže i 20 je posto skuplji od obrade ulja na visokoj temperaturi - poručili su iz Ferrera.


 
Agencija ipak nije preporučila građanima da prestanu konzumirati palmino ulje, tako da ćete i dalje moći uživati u ukusnom čokoladnom namazu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook