Referendum najvjerojatnije u aprilu

Turski parlament odobrio kontroverzni novi ustav: Kolike će ovlasti od sad Erdogan zaista imati?

Front16.01.17, 12:21h

Turski parlament odobrio kontroverzni novi ustav: Kolike će ovlasti od sad Erdogan zaista imati?
Predsjednik bi imao pravo na dva petogodišnja mandata, ali se u to vjerojatno ne bi računao Erdoganov postojeći mandat, što znači da bi mogao ostati na vlasti do 2029. godine

 

 Turski parlament je u nedjelju u prvom čitanju odobrio novi ustav koji će omogućiti jačanje ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

 

Parlamentarni zastupnici su tokom večeri odobrili dva završna dijela ustava potrebnom tropetinskom većinom. Stranka Pravde i razvoja (AKP) u 550-članom parlamentu ima 316 zastupnika, a njezin saveznik, nacionalistički MHP, ima 39 zastupnika.

 

Za konačno prihvaćanje ustavne reforme potrebno je ostvariti tropetinsku većinu, odnosno više od 330 glasova, kako bi se o novom ustavu moglo glasati na referendumu, najvjerojatnije u aprilu.

 

Parlament će u srijedu početi raspravu o tekstu u drugom, zadnjem čitanju, prenosi Hina.

 

Vladajuća turska Stranka pravde i razvoja (AK partija), koju je osnovao sadašnji predsjednik Recep Tayyip Erdogan, je podržavala ustavne promjene još od vremena kada je Erdogan bio na funkciji premijera, tvrdeći da će snažno vodstvo dovesti do većeg prosperiteta, a po novom ustavu, predsjednik države neće morati napustiti svoju političku stranku.

 

Uvela bi se i funkcija potpredsjednika države, a ukinuo ured premijera.

 

Predsjednik bi imao pravo na dva petogodišnja mandata, ali se u to vjerojatno ne bi računao Erdoganov postojeći mandat, što znači da bi mogao ostati na vlasti do 2029. godine.

 

Međutim, protivnici se ne slažu te kažu da će ove promjene samo dodatno povećati ovlasti predsjednika i dozvoliti mu da vlada bez ikakvih prepreka.

 

(FENA/em)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook