'KULT B' PREDSTAVLJA NOVU KNJIGU SLAVE KUKIĆA

Vrijeme obnovljenog zavijanja nacionalnih truba: Može li mu se osakaćena bh. ljevica suprotstaviti?

Front16.01.17, 12:04h

Vrijeme obnovljenog zavijanja nacionalnih truba: Može li mu se osakaćena bh. ljevica suprotstaviti?
Nova knjiga Slave Kukića predstavlja zbir njegovih analitičkih tekstova, tačnije ukupno 83 analize nastale u vremenu od predizborne kampanje za parlamentarne izbore 2014. godine do početka predizborne kampanje za lokalne izbore 2016. godine

 

 

Izdavačka kuća KULT-B predstavlja novu knjigu profesora i akademika Slave Kukića "Vrijeme obnovljenog zavijanja nacionalnih truba".


Promocija će re održati u utorak, 17.januara, u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (Ul. Bistrik 7, Sarajevo)   

 
O knjizi će uz autora govoriti i Esad Bajtal, Hidajet Repovac i Ivan Cvitković.

 

slavo-kukic-trube-1


Nova knjiga Slave Kukića predstavlja zbir njegovih analitičkih tekstova, tačnije ukupno 83 analize nastale u vremenu od predizborne kampanje za parlamentarne izbore 2014. godine do početka predizborne kampanje za lokalne izbore 2016. godine.


- I već u startu je, mada se radilo o vremenu predizborne kampanje, bilo očito da razdoblje, u koje BiH ulazi, upamćeno neće biti ni po čemu dobrom, navodi autor u uvodnom tekstu knjigem te dodaje da, nažalost, "ni njegove, ni poruke mase drugih nisu nailazile na odjek – niti su one, kojih su se ticale, motivirale na bilo kakve korekcije".


U predgovoru Slavo Kukić ističe:


"Naprotiv, svakim je danom postajalo sve vidljivije da se logika etnonacionalističkih truba, koja obilježi prethodnih četvrt stoljeća, vraća na širom otvorena vrata. I usput, njihove prijetnje nisu dolazile samo iz jedne od etnonacionalističkih busija nego bukvalno iz svih triju. Ako se, pak, o razlikama i može govoriti, a može, one su tek u stilu".


Na koncu, autor postavlja krajnje utemeljeno pitanje i koliko je uspješno suprotstavljanje trendovima, koje u Bosni i Hercegovini oblikuje obnovljeno uključivanje nacionalnih truba, uopće moguće?


I odgovara:


"Mogućnost takvog suprotstavljanja, istina je, još uvijek nije potpuno isključena. Istina je, potom, da je takva mogućnost u najznačajnijoj mjeri vezana za bosanskohercegovačku političku ljevicu – jer, jedino ona ima integracijski potencijal kojim se zakone realnog može pretpostaviti iracionalnim kolektivnim interesima. Ali, istina je da je u prethodne
dvije godine i ona, politička ljevica, prolazila svoje Scile i Haribde. I da je zbog njih i sama dijelom osakaćena".


Tim procesima, kojima je zahvaćen lijevi politički pokret BiH, posvećen je relativno značajan dio i ovog serijala. Jedan od njih posvećen je sunovratu SDP-a i pokušaju ove partije da povrati dio svoga utjecaja kojeg je u biračkom tijelu imala prije četiri-pet godina.


Drugi dio tekstova tiče se pojave nove stranke političke ljevice - Demokratske fronte, a dio serijala se bavi i idejama o ujedinjenoj ljevici "kao jedino realnom jamstvu opstanka i evropske budućnosti BiH".

 

Novo izdanje Kulta B


Iza nove knjige Slave Kukića stoji ugledna bh. izdavačka kuća Kult B, koja je proteklih godina izdala nekoliko kapitalnih djela za bosanskohercegovačko društvo, ali je u epicentar javnosti dospjela u decembru 2015. godine, nakon pomame koju je izazvala knjiga o prvom predsjedniku BiH "Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira".


U duhu svoje tradicije, i novo izdanje Kulta B predstavlja još jedno značajno djelo za bh. društvo, analitički osvrt na turbulentnu, ali apokaliptičnu političku realnost BiH i otvara intelektualnu polemiku na tu temu.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook