Posjeta predsjednika Srbije i dalje neizvjesna

Izetbegović poručio Nikoliću: Dobro je došao kad god odluči da dođe, ali mu nije trebalo da prima Krajišnika...

Front14.01.17, 16:28h

Izetbegović poručio Nikoliću: Dobro je došao kad god odluči da dođe, ali mu nije trebalo da prima Krajišnika...
- Sviđalo se to nekome ili ne, nastavit ćemo da se pravnim sredstvima borimo za uklanjanje diskriminacije i za jednakost svih građana na svakom dijelu teritorije BiH, rekao je Izetbegović

 


Bakir Izetbegović dao je intervju za Nezavisne novine povodom aktuelnih događaja u državi.  


Odgovarajući na brojna pitanja, član Predsjedništva BiH je između ostalog istakao da "imamo problem sa nejednakošću, neravnopravnošću i diskriminacijom spram Bošnjaka i Hrvata u RS", te najavio nastavak borbe za osporavanje Dana RS.


- Sviđalo se to nekome ili ne, nastavit ćemo da se pravnim sredstvima borimo za uklanjanje diskriminacije i za jednakost svih građana na svakom dijelu teritorije BiH, rekao je Izetbegović.


Na pitanje hoće li biti posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića BiH i kako vidite politiku srbijanske vlade prema nama, Izetbegović je odgovorio:


- Pozvan je više puta i dobro je došao kad god odluči da dođe. Odluka je njegova. Po onome što trenutačno radi i govori, stiče se utisak da mu baš i nije posebno stalo do unapređenja dobrosusjedskih odnosa sa državom BiH na temelju međusobnog uvažavanja i poštovanja interesa i osjećanja svih njenih naroda i građana. Čemu prijem osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika u Predsjedničkom kabinetu u Srbiji? Nije Krajišnika osudio neki "bošnjački" sud, već Haški tribunal nakon procesa koji je trajao godinama. Nikolić je, po mom mišljenju, bespotrebno stao na stranu samo jedne politike u BiH. Naravno da predsjednik Srbije ima pravo na posebnu bliskost sa srpskim narodom, ona se podrazumijeva, ali bi bilo produktivnije i bolje za sve, pa i bh. Srbe, ako bi ih Nikolić obeshrabrivao u separatizmu i težnji za dominacijom nad Bošnjacima u entitetu RS, mirio ih sa drugim narodima, sarađivao i primao ljude mira i sloge iz BiH, a ne osuđene ratne zločince.

 

Kompletan intervju pročitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook