Ministrica odbrane BiH poručila

Pendeš: Treba spustiti tenzije i fokusirati se na 'životne' prioritete u BiH

Front13.01.17, 12:09h

Pendeš: Treba spustiti tenzije i fokusirati se na 'životne' prioritete u BiH
Podcrtala je kako Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine, unatoč dnevnopolitičkim pritiscima, ostaju opredijeljeni za izvršavanje zakonskih nadležnosti definiranih Zakonom o odbrani i Zakonom o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, kao i ispunjavanju međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine

 

Ministrica odbrane BiH i visoka dužnosnica HDZ-a BiH Marina Pendeš pozivala je na spuštanje tenzija, više razumijevanja između ključnih političkih predstavnika, te fokusiranje na ključne životne prioritete u BiH, ali i nastavak aktivnosti vezanih uz europsko i euroatlantsko usmjerenje BiH.

 

Komentirajući napetosti koje su se podigle nakon postrojavanja vojnika na obilježavanju dana RS-a u Banjoj Luci ministrica je u intervju za bh. izdanje Večernjeg lista ocijenila kako je nakon toga u Ministarstvu održan sastanak ključnog menadžmenta s načelnikom i zamjenicima načelnika Zajedničkog stožera te je, bez prejudiciranja odgovornosti, potvrđena potreba da se izvrši temeljita analiza provedenih aktivnosti i procedura vezanih uz odavanje počasti.

 

- Na sastanku smo ocijenili da, primjenom uobičajenih metoda u Oružanim snagama i naučenih lekcija, načelnik Zajedničkog stožera identificira pitanja u vezi s nejasnim ili nedovoljno uređenim procedurama za odavanje počasti, koja će biti predložena za održavanje sastanka s Predsjedništvom BiH - dodala je Pendeš.

 

Podcrtala je kako Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine, unatoč dnevnopolitičkim pritiscima, ostaju opredijeljeni za izvršavanje zakonskih nadležnosti definiranih Zakonom o odbrani i Zakonom o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, kao i ispunjavanju međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine.

 

- Smatram kako svima nama u BiH treba više iskrenosti i razumijevanja kako bismo shvatili jedni druge jer jedino tako ova zemlja može krenuti snažnije prema naprijed. Moramo spustiti napetosti oko svega što radimo, predstavljati sebe i svoju instituciju te zemlju u najboljem svjetlu, a događaji, kojima smo svjedočili proteklih nekoliko dana, pozornost su usmjerili upravo u suprotnom smjeru koji ne donosi ništa dobro i korisno za BiH - ustvrdila je ministrica odbrane BiH.

 

Podsjetila je na važnost predaje zahtjeva BiH za članstvo u EU, naglasivši pritom kako su u Ministarstvu odbrane radi na odgovaranju na pitanja iz upitnika koja su dostavljena, kako bi u zadanom roku dali kvalitetne odgovore.

 

Pendeš je uvjerena kako put BiH u EU i NATO nema alternativu te da Ministarstvo i OS BiH crpe sve zakonske nadležnosti u cilju ispunjavanja uvjeta za približavanje BiH Europskoj uniji i aktivaciju MAP-a.

 

Po njezinim riječima, odgovore na pitanja zbog čega se snažnije u svijetu ne lobira za te ciljeve, zašto se ne knjiži sva perspektivna vojna imovina ili zbog čega entitetske vlade ne preuzimaju imovinu koja je proglašena neperspektivnom za BiH, "javnost mora potražiti negdje drugdje".

 

- Kada je u pitanju knjiženje vojne imovine, u javnosti vjerojatno i najeksponiranije pitanje, mogu reći da smo trenutačno uknjižili 24 lokacije, znatan dio ostalih je u procesu knjiženja, a uskoro očekujem i knjiženje prve lokacije u RS-u temeljem presude Suda BiH. Javnost treba znati kako dobar dio lokacija nije spreman za knjiženje zbog neharmoniziranosti u zemljišnim knjigama te će zbog toga trebati strpljenja kada govorimo o tom procesu - ustvrdila je Pendeš.

 

Na pitanje koliko smo daleko od aktiviranja MAP-a za BiH, ministrica je kazala kako od partnera iz NATO-a očekuje fleksibilniji pristup za BiH kada je u pitanju aktiviranje MAP-a jer bi to, po njezinom mišljenju, imalo obostranu korist.

 

Zaključila je kako je Ministarstvo odbrane BiH sa svim susjednim državama, ali i zemljama regije, u proteklom razdoblju imao iznimno dobru suradnju te ponovila opredijeljenost OS BiH za izgradnju mira u svijetu.

 

Podsjetila je da pripadnici OS BiH trenutačno sudjeluju u mirovnim operacijama u Afganistanu koje vodi NATO i u UN-ovim operacijama u Maliju i Kongu.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook