VIDEO/ NAKON PRVOG SASLUŠANJA

Šta će sve uticati na presudu Sanjinu Sefiću, koja je maksimalna predviđena kazna, a koja minimalna...

Hronika10.01.17, 22:58h

Šta će sve uticati na presudu Sanjinu Sefiću, koja je maksimalna predviđena kazna, a koja minimalna...
Pritvor može trajati najduže šest mjeseci, kaže advokat Ifet Feraget, a Tužilaštvo KS imalo je vremena za ova tri mjeseca i da obavi veliki dio istražnih radnji. U ovakvim slučajevima optužnica obično bude podignuta u roku od dva do tri mjeseca

 


Sanjin Sefić, osumnjičen da je automobilom u Sarajevu usmrtio dvije studentice, ispitan je od strane kantonalnog tužioca. Sefić se branio šutnjom.


Vraćen je u jednomjesečni pritvor, a istraga je u završnoj fazi. Prema sudskoj praksi, na podizanje optužnice ne bi se trebalo čekati više od dva do tri mjeseca. TV1 je provjerio i kolike su kazne propisane za ovo krivično djelo.


Sanjin Sefić nalazi se u pritvoru, koji mu je kantonalni sud odredio 12 oktobra prošle godine.


Sanjina Sefića je danas ispitao postupajući kantonalni tužilac, budući da je nakon počinjenog djela pobjegao iz BiH, zbog čega nije bilo prilike da bude ispitan u našoj zemlji. Istraga je u završnoj fazi, kako su poručili iz kantonalnog tužilaštva. A nakon istrage, slijedi podizanje optužnice.


Pritvor može trajati najduže šest mjeseci, kaže advokat Ifet Feraget, a Tužilaštvo KS imalo je vremena za ova tri mjeseca i da obavi veliki dio istražnih radnji. U ovakvim slučajevima optužnica obično bude podignuta u roku od dva do tri mjeseca, naglašava Feraget.


- Ja bih rekao par mjeseci, iako ne možemo isključiti da se to sve skupa ne desi u prvih mjesec dana, ali sve zavisi od toga kakve su okolnosti konkretnog slučaja, jer pojedina vještačenja malo duže traju, sad šta je od toga potnazto, a šta eventualno može biti tek sada utvrđeno to zavisi od izjave koju će osumnjičeno lice dati u tužilaštvu.


- Kako će se sam postupak odvijati nakon toga zavisi od izjašnjavanja osumnjičenog krivici, kaže Feraget.


Ako se izjasni da je kriv, slijedi neka vrsta skraćenog postupka, a ako se izjasni da nije kriv onda sve okolnosti moraju biti dokazane pred sudom. Ključno je utvrđivanje brzine kretanja vozila, jer će to uticati na klasifikaciju krivičnog djela.


- Kad su u pitanju teška krivična djela kod kojih su u pitanju, kako mi to kažemo bezobzirno ili grubo kršenje saobraćajnih propisa, u konkretnom slučaju za grubo kršenje brzine kretanja vozila može se izreći maksimalna zakonom propisana kazna, dakle od 20 godina, istakao je Feraget.


A grubo kršenje brzine, prema sudskoj praksi, jeste dvostruko prekoračenje brzine, pojašnjava Feraget. Ali, ako se utvrdi da je Sefić krivično djelo počinio iz nehata, onda je maksimalna predviđena kazna osam godina zatvora.

 

Pogledajte prilog u Dnevniku TV1...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook