DEPO TIP/VEČERAS U GALERIJI ZVONO

"Skulpture od papira" velikog majstora Fikreta Libovca

Kultura10.01.17, 12:13h

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono večeras će upriličiti otvaranje izložbe "Skulpture od papira" jednog od najznačajnijih liovnih umjetnika današnjice Fikreta Libovca.

 

Izložba će u galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10) biti otvorena večeras  (utorak, 10. januara) u 21 sat.


U duhu programske politike Zvona i želje da svojoj publici predstavimo recentnu produkciju najznačajnijih bosanskohercegovačkih umjetnika, posjetitelji/ce imaće priliku pogledati novi ciklus skulptura ovog vrsnog vajara, kaže se u press materijalu ove galerije.

 

Nakon što nas je osvojio svojim čudesnim likovnim svijetom ispletenim od žice, Fikret Libovac krenuo je u novu kreativnu avanturu i raduje nas što će publika upravo u Zvonu prvi put imati priliku vidjeti skulpture od papira s Libovčevim potpisom, tim prije što znamo da je riječ o umjetniku koji nerado i rijetko izlaže svoje radove.

 

Njegovu prethodnu postavku u Zvonu nazvali su "Bajkom od žice". Jednako bajkovit bit će susret sa skulpturama od drugačijeg materijala.

 

b-290x200

 

BIOGRAFIJA: Fikret Libovac je rođen 1957. godine u Prijedoru. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1984. godine, u klasi profesora Alije Kučukalića. Postdiplomski studij završio je na istoj akademiji 1990. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Izlagao na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama. Samostalna izložba koju je realizovao u sarajevskoj galeriji “Collegium artisticum“ proglašena je za kulturni događaj 2011. godine. Među poznavaocima savremene likovne umjetnosti Libova ima izuzetan status, dok kolekcionari od ukusa i znanja njegove radove priželjkuju i vrlo rado imaju u svojim privatnim zbirkama. 

 

Dobitnik je više priznanja i nagrada za skulpturu, crtež i instalaciju. Živi u Sarajevu i profesor je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook