Obradujte nepce nečim drugačijim

Uđite u Novu godinu sa stilom: Evo kako se prave najpopularniji kokteli na svijetu

Lifestyle31.12.16, 19:22h

Uđite u Novu godinu sa stilom: Evo kako se prave najpopularniji kokteli na svijetu
Dobar barmen zna kako napraviti odličan koktel koristeći razne namirnice. Sa ovim receptima ćete i vi biti jedan od njih.

 

Kokteli su miješana alkoholna pića koja sadrže tri ili više sastojaka koji su izvorno mješavina alkoholnog pića, vode, šećera i kiselog ili gorkog dodatka. Danas, kokteli obično sadrži jednu ili više vrsta alkohola i jednu ili više mješavina kojima se dodaju razno bilje, šećer, med, vrhnje ili mlijeko.

 

Mojito

 

Koktel se pojavio na Kubi između 1910. i 1920. i smatra se da je lokal “La Bodeguita del Medio” u Havani mjesto gdje je 1946. nastao izvorni recept. Ime koktela je kombinacija riječi vlažan (mojadito) i imena kulinarskog umaka (mojo). Popularnosti ovog koktela doprinio je pisac Ernest Hemingway, koji je bio stalni posjetitelj barova u Havani.

 

Sastojci:

6cl bijelog ruma
3cl soka od limete (svježe ocijeđen)
3cl soda vode/mineralne
par svježih listova mente
mrvljeni led
2 žličice šećera

 

Piña Colada

 

Jedan od najpopularnijih koktela nastao je davne 1957. godine u Portoriku. Kao i većina drugih koktela i ovaj ima razne varijacije i može se pripremati sa raznim dodacima, ali je kokos neizostavan sastojak ovog pića.

 

Sastojci:

3cl bijelog ruma
3cl kokosove kreme/likera
9cl soka od ananasa
kriška ananasa
1 ukrasna višnja

 

Tequila sunrise

 

Nastao je tridesetih godina 20. stoljeća u Meksiku. Danas je to jako popularan koktel koji je čak nadahnuo i nekoliko pjesama. Za pripremu koktela se ne koristi koktel shaker već se sastojci ravno u čašu, a grenadine se pušta da tone na dno.

 

Sastojci:

4.5cl tequile
9cl soka od naranče
1.5cl grenadine sirupa
1 kriška naranče
1 maraska višnja

 

Margarita

 

Najpoznatije piće na bazi tequile. Vjeruje se da nadahnuće za nastanak ovog koktela nije bila meksička senorita, već američka glumica Marjorie King. Ona je boravila u Tijuani 1948. godine i pripremljen joj je koktel na bazi tequile, jer je bila alergična na sva osatala žestoka pića. Koktelu su dali ime Margrita, što je španjolski za Marjorie.

 

Sastojci:

 

4cl tequile
2cl Contreaua
1cl limovog soka
led
limun – za ukras

 

koktel

 

Cuba libre

 

Ima jako zanimljivu istoriju. Naime, kada su Amerikanci ‘oslobodili’ Kubu od Španaca, grupa vojnika je otišla proslaviti pobjedu u jedan bar u Havani. Jedan od časnika naručio je Bacardi Gold Rum sa zdrobljenim ledom, pomiješan s Coca Colom i iscijeđenom limetom. Čovjek je to popio s tolikim entuzijazmom da je piće ubrzo postalo hit.

 

Sastojci:

12cl Cole
5cl tamnog ili svijetlog ruma
1cl soka od limete
kriška limete

 

Bloody Mary

 

Prvi put je pripremljen davne 1921. godine u Harry’s New York Bar u Parizu. Barmen Fernand Petiot pomiješao je sok od paradajza, vodku, sol, biber i Worcestershire umak i koktel nazvao Bloody Mary (Krvava meri). Prema nekim pričama koktel je nazvao u čast glumice Mary Pickford.

Sastojci:

4.5cl vodke
9cl soka od rajčice
1.5cl soka od limuna
par kapi Worcestershire sauce
par kapi Tabasco umaka
malo soli i papra (prstohvat)
korijen celera sa listovima i kriške limete (po želji za dekoraciju)

 

(Oslobođenje.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook