Potez godine

Premijer Fadil Novalić načinio presedan u bh. politici: Moja kćerka dala je otkaz u FIA-i!

Front29.12.16, 14:38h

Premijer Fadil Novalić načinio presedan u bh. politici: Moja kćerka dala je otkaz u FIA-i!
Iako bi se ovakav potez, sa stanovišta moralne odgovornosti prvog čovjeka Vlade FBiH, trebao smatrati posve normalnim, u okolnostima duboke korumpiranosti bh. društva i osione vladajuće politike takav potez u postratnoj BiH, nažalost, nije zabilježen


Iako bi se federalnom premijeru mnogo toga moglo zamjeriti, a lista prigovora na poteze i odluke Vlade FBiH u 2016. godini bila poduža, reagiranje Fadila Novalića nakon ogorčenja javnosti zbog zapošljavanja njegove kćerke u dobro plaćenu državnu službu odjeknulo je kao presedan u bh. politici.


Naime, nakon prašine koja se podigla u bh. javnosti zbog informacija o zapošljavanju djece političara u Finansijsko-informatičkoj agenciji u Sarajevu (FIA), gdje je između ostalih posao dobila i Ada Novalić, DEPO Portal došao je do dokumenta kojim je premijerova kćerka dala otkaz na poziciju u ovoj agenciji.


Sam premijer Novalić za DEPO Portal objasnio je razloge ovog čina sljedećim riječima:


- Znao sam da se moja kćerka zaposlila u Finansijko-informatičkoj agenciji. Detalje nisam znao jer kao premijer zbog mnogih obaveza gotovo da se i ne viđam s porodicom. Moja najstarija kćerka Ada i ne živi sa mnom. Samostalna je već otkako je prije osam godina diplomirala i zaposlila se. Kako sam obaviješten to zaposlenje je urađeno u skladu sa zakonskim procedurama i moram priznati nisam se previše dalje bavio time. Bio sam iznenađen medijskim natpisima o tome i razumio ogorčenje javnosti pa i kvalifikacije da to nije moralno. Ovih dana smo u mojoj porodici razgovarali o svemu ovome i moja kćerka je sama odlučila da da otkaz, mada je posjedovala i obrazovanje i kvalifikacije i kompetencije za radno mjesto na kojem je radila. Svjestan sam da će je ovo ružno iskustvo još dugo pratiti i u profesionalnom i ličnom životu, i to samo zato što je kćerka Fadila Novalića.


Iako bi se ovakav potez, sa stanovišta moralne odgovornosti prvog čovjeka Vlade FBiH, trebao i morao smatrati posve normalnim, u okolnostima duboke korumpiranosti bh. društva i osione vladajuće politike takav potez u postratnoj BiH, nažalost, nije zabilježen.


U nadi da Fadil Novalić neće ostati usamljeni primjer, DEPO Portal reakciju federalnog premijera proglašava "potezom godine", vjerujući (naivno) kako će u budućnosti bar još neki bh. političar probuditi vlastitu savjest i reagovati spram nje.


I za kraj, pomenimo još jedan potez Vlade FBiH vrijedan pažnje u 2016. godini, a koji se tiče izmjena u Zakonu o radu Federacije Bosne i Hercegovine.


Ovim izmjenama se uvodi obaveza raspisivanja javnih konkursa za zapošljavanje u javnim ustanovama, fondovima, institucijama, agencijama i zavodima, institutima, kao i privrednim društvima s većinskim učešćem državnog kapitala, što do sada nije bio slučaj.


Premijer Novalić ovu odluku obrazložio je naporima federalne vlade "da uvede transparentnost u zapošljavanju na svim nivoima". Živi bili pa vidjeli kako će to izgledati u praksi!  
     

(DEPO PORTAL/A.A.Duraković)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook