Ulazi se 'u ekskluzivne pregovore s British American Tobacco'

Fantomska firma s dva uposlenika: CID Adriatic Investments i službeno postao većinski vlasnik Fabrike duhana Sarajevo

Biznis Klub21.12.16, 11:07h

Fantomska firma s dva uposlenika: CID Adriatic Investments i službeno postao većinski vlasnik Fabrike duhana Sarajevo
Uz 39,9 posto dionica koje je kupio od Federacije Bosne i Hercegovine, CID sada posjeduje ukupno 78,8 posto dionica FDS-a.

 

Austrijska investicijska kompanija CID Adriatic Investments GmbH stekla je 38,8 posto dionica Fabrike duhana Sarajevo za ukupno 41.618.655 konvertibilnih maraka putem obavezne ponude za preuzimanje.

 

Uz 39,9 posto dionica koje je  kupio od Federacije Bosne i Hercegovine, CID sada posjeduje ukupno 78,8 posto dionica FDS-a.

 

U skladu sa zakonskim propisima, dioničare FDS-a koji su se odazvali ponudi za preuzimanje će Registar vrijednosnih papira Federacije BiH isplatiti u roku od sedam  dana od isteka roka trajanja ponude za preuzimanje.

 

CID-u je sredstva za preuzimanje preostalih dionica FDS-a, jednako kao i za kupovinu dionica FDS-a na aukciji, osigurala kompanija British American Tobacco (BAT).                                     

 

Kako je ranije najavljeno, po uspješnom zaključenju ponude za preuzimanje CID ulazi u ekskluzivne pregovore s British American Tobacco o prodaji dijela duhanskog poslovanja FDS-a British American Tobaccu. 

 

Sporazum CID-a i British American Tobacca bit će podložan glasanju dioničara FDS-a, due diligenceu od  British American Tobacca te svim propisima i regulatornim odobrenjima, saopćeno je iz CID Adriatic Investments GmbH.

 

Podsjećamo, bh. medijis  su dosad viiše puta pisali o kompaniji CID Adriatic Investments GmbH budući da je nakon istraživanja ove bečke firme o njoj pronađeno tek toliko da je registrovana u Austriji te da ima samo dva uposlenika, 

 

Opozicione stranke tad su bh. javnost upozorile na sumnjive okolnosti pod kojima je Vlada FBiH prodala svoj udjel u FDS-u, posebno jer su dionice prodane 'ispod cijene'.

 

(FENA/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook