KAKANJ NIJE USAMLJEN PRIMJER

Dok Sarajevo priprema spektakl, drugi gradovi odustaju od novogodišnjeg slavlja i novac daju bolesnoj djeci!

Hronika17.12.16, 14:17h

Dok Sarajevo priprema spektakl, drugi gradovi odustaju od novogodišnjeg slavlja i novac daju bolesnoj djeci!
Naime, u susjednoj Srbiji gradovi se masovno odriču dočeka Nove godine i novac namijenjen u ove svrhe preusmjeravaju za liječenje bolesne djece i u druge humanitarne akcije

 

Priča iz Kaknja, čiji je načelnik Nermin Mandra novac namijenjen za javno novogodišnje slavlje usmjerio za liječenje teško oboljelog sedmogodišnjeg dječaka Evelina Alajbegovića, nije usamljen primjer, bar što se tiče gradova u regionu.


Naime, u susjednoj Srbiji gradovi se masovno odriču dočeka Nove godine i novac namijenjen u ove svrhe preusmjeravaju za liječenje bolesne djece i u druge humanitarne akcije.  


Tako se nedavno Požega odrekla gradskog dočeka Nove godine da bi se novac uplatio za popravku skenera u užičkoj bolnici, a potom  je i u Novom Sadu pokrenuta peticija kojom se traži da se novac za tu namjenu preusmjeri bolesnoj djeci.


Najnoviji primjer dolazi iz Subotice gdje je ovih dana učinjeno isto, a Subotičani trenutno prikupljaju potpise za peticiju kojom traže od gradonačelnika Bogdana Labana i lokalne vlasti da odustanu od dočeka Nove godine na trgu i da taj novac potroše na pomoć teškoj oboljeloj djeci i odraslima, pišu srbijanski mediji.


U peticiji "Budimo humani – Nova godina za Novi život", koja kruži društvenim mrežama, nekoliko civilinih organizacija, neformalne grupe i pojedinci koji su pokrenuli akciju, navode da život njihovih sugrađana zavisi od donatora i SMS poruka i zahtijevaju da se odustane od koncerta Goce Tržan i proslave.


Za očekivati je da će ove primjere slijediti i drugi gradovi ne samo u Srbiji, već i u BiH i regionu.   


Jer, vremena su previše teška i traže prioritete iznad svega drugog. Baš kao što je to pojasnio i načelnik Kaknja, objašnjavajući svoju odluku:  

 
- Naš potez je zaista human gest, najpozitivnije motiviran i vjerovatno zbog tog poteza kampanja prikupljanja sredstava je protekla tako efikasno, da smo za 48 sati skupili preko 150 hiljada maraka, ali dječak je u jako teškom stanju, već je imao određene hirurške intervencije u sarajevskoj bolnici. A kako će se stvari kasnije odvijati, u to je usmjerena naša pažnja i naše misli.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook