alternativna medicina

Znate li koliko je ruzmarin ljekovit? Ako ste pod jakim stresom, bit će vam saveznik!

Lifestyle04.12.16, 19:30h

Znate li koliko je ruzmarin ljekovit? Ako ste pod jakim stresom, bit će vam saveznik!
Ruzmarin je zimzelena mediteranska biljka. Njegovo ime potiče od latinskog Ros marinus, što znači morska rosa

 

Poznato je da ruzmarin smanjuje nivo kortizola, hormona koji se luči kada ste pod stresom.

 

Ruzmarin je zimzelena mediteranska biljka. Njegovo ime potiče od latinskog Ros marinus, što znači morska rosa.

 

Najčešće se upotrebljava kao začin u mediteranskim jelima ili u obliku eteričnog ulja.

 

Posebnu pažnju zaslužuje ne samo zbog aromatičnog mirisa te intenzivnog oporog okusa nego i zbog brojnih dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje. Mnogi ga smatraju najzdravijim mediteranskim začinom.

 

Zaštita od bakterija

 

Predstavljamo vam nekoliko dobrobiti ove čudesne biljke.

 

Suzbija patogene mikroorganizme: Zbog učestalih zaraza izazvanih patogenim mikroorganizmima koji nastaju u hrani, treba pripaziti na to kako se namirnice čuvaju i pripremaju, posebno tokom ljetnih mjeseci.

 

Dodatnu zaštitu od bakterija pružiće ruzmarin, koji ima antimikrobno djelovanje i suzbija širenje patogenih mikroorganizma u hrani.

 

Smanjuje rizik od raka dojke, raka debelog crijeva i kože: Poznato je da ruzmarin sprečava rast ćelija raka dojke i debelog crijeva. Najdjelotvorniji je u kombinaciji s kurkumom ili ako se uzima u obliku ekstrakta.

 

Ljeti možete koristiti ulje ruzmarina koje pruža zaštitu od sunčevog zračenja i smanjuje rizik od raka kože.

 

Poboljšava pamćenje i rad mozga: Ruzmarin čuva zdravlje mozga i sprečava slabljenje njegovih funkcija.

 

Ublažava probavne tegobe i bolove: Ako stalno imate grčeve u crijevima, gasove ili sindrom iritabilnoga crijeva, čaj od svježih ili sušenih listića ruzmarina ublažiće vaše tegobe.

 

Osim što blagotvorno djeluje kod probavnih tegoba, ruzmarin ublažava menstrualne grčeve i glavobolju te opušta mišiće.

 

Čaj od ruzmarina: U šoljicu vruće vode dodajte grančicu-dvije ruzmarina i ostavite nekoliko minuta. Potom procijedite i uživajte u ovom umirujućem napitku.

 

Osjećaj opuštenosti

 

Smanjuje nivo stresa: Ruzmarin može biti i vaš saveznik u borbi protiv stresa. Poznato je da on smanjuje nivo kortizola - hormona koji se luči kada ste pod stresom.

 

Doprinosi i osjećaju mira i opuštenosti. Istraživanje je pokazalo da, naprimjer, medicinske sestre lakše podnose izuzetno stresne situacije na poslu nakon što neko vrijeme udišu miris ruzmarina.

 

Ublažava prehladu i gripu: Zahvaljujući protivupalnom svojstvima i blagotvornom djelovanju na disajne organe, ulje ruzmarina smanjuje simptome upale grla, prehlade ili gripe. Ublažava i tegobe uzrokovane alergijom.

 

Nakapajte nekoliko kapi ulja ruzmarina u aroma-lampicu i neka se njegov miris širi prostorijom u kojoj boravite. Ili, sipajte dvije-tri kapi ulja ruzmarina u vrelu vodu, pokrijte glavu peškirom i inhalirajte njegov blagotvoran miris 15-20 minuta.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook