video/ privatna ceremonija na groblju

Viva Fidel: Hiljade Kubanaca se oprašta od Castra

Hronika04.12.16, 15:42h

Viva Fidel: Hiljade Kubanaca se oprašta od Castra
Novinarima međunarodnih medija je zabranjeno prisustvo na sahrani, prenio je AP

 

Posmrtni ostaci kubanskog lidera Fidela Castra položeni su jutros na privatnoj ceremoniji na groblju u Santiagu de Cubi, kolijevci revolucije čiji je predvodnik bio.


Sahrana je održana nakon što su kubanski zvaničnici u posljednjem trenutku odustali od planova da se ceremonija prenosi uživo na televiziji na nacionalnom i međunarodnom nivou.


Novinarima međunarodnih medija je zabranjeno prisustvo na sahrani, prenio je AP.

 

Povorka sa posmrtnim ostacima Castra, koji je vladao Kubom 50 godina, napustila je jutros u 06.39 časova Trg revolucije u Santiagu.



Povorka je, posle devetodnevnog odavanja pošte i masovnih okupljanja širom zemlje u čast lidera preminulog 25. novembra u 90. godini, prošla kroz masu od više hiljada Kubanaca koji su izašli na ulice da se oproste od svog revolucionarnog lidera, javljaju agencije.

 

Iz mase se čulo "Živio Fidel" i riječi nacionalne himne, dok se vozilo u kome je urna sa pepelom kretalo ka groblju Santa Ifigenia, gde je Castro sahranjen, nedaleko od mauzoleja u kojem počiva heroj kubanske nezavisnosti iz 19. vijeka, Jose Martin.

 

U trenutku kada je povorka stigla na groblje u 07:15 sati po lokalnom vremenu, u Santiagu je ispaljen 21 plotun u Fidelovu čast, navodi AP.

 

Predsjednik Kube Raul Castro u subotu uveče je predvodio masovni, završni skup u čast svog brata na Trgu Revolucije u Santjagu, zaklevši se pred njegovim posmrtnim ostacima da će braniti bratstvo i socijalizam, preneo je ranije AFP.

 

Takođe je najavio da će kubanska skupština kasnije ovog mjeseca usvojiti zakon kojim će, po Fidelovoj želji, biti zabranjeno da se ulice nazivaju po njemu i da se u njegovu čast podižu spomenici, biste i statue.

 

Ispred groblja čija je kapija zatvorena poslije ulaska povorke, građani su pjevali kubansku himnu i uzvikivali "Viva Fidel!" (Živio Fidel), javila je agencija AP.

 

Castro je sahranjen na groblju u gradu Santiago de Cuba gde je prije više od 60 godina počela Kubanska revolucija.

 

Polaganjem urne je završena devetodnevna žalost za čovjekom koji je upravljao zemljom više od 50 godina.

 

Fidel Castro je preminuo 25. novembra u 91. godini.

 

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook