pijuckajte u toplini doma

Kuhano vino: Recept za zimski klasik kojem niko ne može da odoli

Auto & Dom01.12.16, 20:44h

Kuhano vino: Recept za zimski klasik kojem niko ne može da odoli
Donosimo vam recept za ovaj klasik koji će utopliti hladne kosti i zadovoljiti najzahtjevnija nepca

 

Kakva bi to bila jesen i zima bez šolje kuhanog vina?

 

Donosimo vam recept za ovaj klasik koji će utopliti hladne kosti i zadovoljiti najzahtjevnija nepca.


Sastojci: 


750 ml crnog vina 
150 grama šećera 
100 ml svježe iscijeđenog soka od naranče 
Korica jednog limuna 
Korica jedne naranče 
1 zvjezdani anis 
1 štapić cimeta 
5 klinčića 
1 čajna kašikica muškatnog oraščića 
Prstohvat đumbira u prahu 

 

Priprema: 


1. Stavite šećer, začine i korice od limuna i naranče u lonac. Preko šećera prelijte dio vina tek toliko da se isti otopi, pa sve zajedno kuhajte na umjerenoj temperaturi oko 4 do 5 minuta dok smjesa ne postane ljepljiva i gusta. 

 

2. U lonac dodajte ostatak vina i smanjite temperaturu na najmanje. Vino ne bi smjelo zaključati jer će u tom slučaju ispariti sav alkohol. Umjesto toga nježno ga termički obradite još pet minuta, odstranite anis i klinčiće i poslužite sa svježim kriškama naranče. Živjeli!

 

(Punkufer.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook