za životno djelo iz književnosti

Dževad Karahasan dobitnik nagrade '25. novembar'

Kultura23.11.16, 16:19h

Dževad Karahasan dobitnik nagrade '25. novembar'
Nagrada koja se sastoji od nagradnog fonda od 10.000 KM, skulpture u izradi akademskog kipara Adisa Lukača te plakete, Karahasanu će biti zvanično uručena na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembra

 

Bosanskohercegovački pisac Dževad Karahasan dobitnik je Nagrade "25. novembar" za životno djelo iz književnosti, koja je na inicijativu sedmičnog časopisa "Stav", ustanovljena 11. novembra u Sarajevu.

 

Nagrada koja se sastoji od nagradnog fonda od 10.000 KM, skulpture u izradi akademskog kipara Adisa Lukača te plakete, Karahasanu će biti zvanično uručena na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembra.

 

Nagrada će se dodjeljivati u tri kategorije, i to za životno djelo, najbolju knjigu godine i za najboljeg mladog pisca, s tim da će se posljednje dvije nagrade početi dodjeljivati od naredne godine.

 

U obrazloženju žirija nakon donošenja odluke, između ostalog, stoji da je Karahasan savremeni i izrazito komunikativan pisac te da su svi njegovi književni tekstovi svjesno pisani na više različitih razina, koje ne isključuju jedna drugu, pa se tako mogu i čitati.

 

Žiri je također istakao da su Krahasanovi književni radovi odavno prepoznati u međunarodnom, a ne samo lokalnom kontekstu, jer je značaj njegovog velikog i složenog književnog djela višestruko nadišao bh. okvire.

 

Predsjednik žirija Sanjin Kodrić naglasio je da su prilikom odabira na umu htjeli imati književnoestetsku vrijednost, kao i potencijalnu i dokazanu književno-historijsku ulogu autora.

 

Također, dodao je, vodili su i računa o tome da autor treba imati izrazito pozitivnu percepciju u BiH i inostranstvu, odnosno, da autor treba biti ambasador književnosti i kulture, kako u našoj zemlji, tako i šire.

 

Vodeći se tim kriterijima, istakao je Kodrić na današnjoj pres-konferenciji, žiri je "jednoglasno i jednodušno, s iskrenom radošću", izabrao Karahasana za dobitnika nagrade za životno djelo iz oblasti književnosti, temeljeći svoju odluku na ocjeni njegovog cjelokupnog kniževnog i književno-naučnog rada.

 

Predsjednik žirija je zaključio da bi nagrada trebala afirmirati književnu izvrsnost  te vratiti vrijednosti u bh. književni i kulturni sistem, budući da su one postale upitne i skrajnute u bh. društvu.

 

Kako je rekao glavni urednik časopisa "Stav" Filip Mursel Begović, u posljednje vrijeme svima nam je poznato da su kultura i kniževna kritika praktično istjerane te da su se pretvorile u šou-biznis.

 

- Doista nam nedostaje kriterija kojima vrednujemo nešto kao književno djelo - istakao je te izrazio nadu da će Nagrada "25. novembar" donijeti neke nove vrjednosne rezultate u narednim godinama.

 

Dževad Karahasan je bh. romansijer, pripovjedač i dramatičar, esejist te teoretičar i historičar književnosti, teoretičar i historičar drame i teatra, redovni profesor na Odsjeku za komparativnu književnsot i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Također, Karahasan je akademik i aktuelni predsjednik Društva pisaca BiH. Dobitnk je brojnih domaćih i evropskih nagrada, i autor je nekoliko romana, između ostalih, "Istočni divan", "Šahrijarev prsten" i "Što pepeo priča".

 

Rođen je 25. janaura 1953. godine u Duvnu. 

 

(FENA/Foto:AA/ mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook