FOTO/ ŠOKANTNE SLIKE IZ NOVOG SARAJEVA

Nova drama u ul. Zmaja od Bosne: Dva kombija puna specijalaca upala u zgradu i zapečatila zajedničku prostoriju stanara!

Hronika23.11.16, 10:29h

Nova drama u ul. Zmaja od Bosne: Dva kombija puna specijalaca upala u zgradu i zapečatila zajedničku prostoriju stanara!
Borba stanara 'protiv vjetrenjača' se nastavlja... Poručuju: Ovo je čista demonstracija sile, ne ide to tako... Ako treba, prostoriju ćemo minirati!

 

 

Borba stanara u ulici Zmaja od Bosne br. 80 za svoju zajedničku postoriju u haustoru jutros je dobila epilog u obliku oružane policijske akcije! Sve je izgledalo kao da je u pitanju lov na grupu terorista, a ne izuzimanje prostorije koja se nalazi u prizemlju stambene zgrade i koja je u pravilu namijenjena za potrebe stanara.


Podsjećamo, u petak 18. novembra, Sudska policija MUP-a Kantona Sarajevo stigla je na adresu Zmaja od Bosne na broju 80 u Sarajevu kako bi ušla u prostor za koji stanari tvrde da ne pripada općini već da je to zajednički prostor svih stanara u navedenoj ulici.
 

Ulazak u navedenu prostoriju tada je odgođen, jer su se stanari okupili u haostoru odlučni da se ovakvom načinu oduzimanja onoga što im pripada usprotive i u svojoj borbi istraju do kraja.


- Otkupom stanova stanari su postali i suvlasnici zajedničkih prostorija u ulazu, kako i stoji u ugovorima o otkupu stanova. Neko u opštini proglasio je taj prostor opštinskim, poslovnim, iako ne postoji nigdje registrovano da je ta zajednička prostorija igdje ikada zavedena kao poslovni prostor. Pri tom, mi imamo odluku drugostepenog suda kojom se potvrđuje naše vlasništvo nad pomenutom prostorijom, te ukazuje na niz manjkavosti i propusta pr tumačenju pozitivnih zakonskih propisa u donošenju presuda koje su prethodile, pojasnila je tada medijima Aida Feraget, stanarka u ovoj zgradi.

 


Stanari imaju i sudsku presudu koju je u njihovu korist donio Kantonalni sud, a nakon žalbe na presudu koju je prethodno donio Općinski sud u korist Općine Novo Sarajevo.
 
 
- Isti sud je donio dvije oprečne odluke i ova posljednja ide u našu korist. Kao stanari smo još u oktobru predali tu odluku na sud i tražili smo da se potpuno obustavi povođenje prve odluke. Prostorija je privatno vlasništvo stanara haustora, kaže Aida Feraget.
 

Stanari dodatni problem vide i u tome što je ulaz u ovu prostoriju mpoguć samo iz haustora, što znači da se ključevi trebaju dati nepoznatim osobama koje ne stanuju u zgradi i nemaju nikakve veze s njom.


Tada su stanari najavili i da će se, ako treba, Vezati za haustor, te da će se na svaki legitimni način suprotstaviti odluci koja ide protiv njihovih interesa kao vlasnika stanova i samim tim i zajedničkih prostorija u zgradi.


Međutim, rano jutros u 7:20 sati, bez ikakve prethodne najave, Sudska policija je uz asistenciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo oduzela prostoriju u haustoru zgrade u ul. Zmaja od Bosne br. 80.

 

policija-zmaja-od-bosne-9


No, borba stanara 'protiv vjetrenjača' se nastavlja... Poručuju: Ovo je čista demonstracija sile, ne ide to tako... Ako treba, prostoriju ćemo minirati!


Inače, Općina Novo Sarajevo je jedna od rijetkih općina u gradu koja oduzima stanarima pomoćne prostorije koje su namjenski smještene u haustorima. A u prilog tome ide i činjenica da je u Općini Novi Grad nedavno donijeta odluka da se sve haustorske prostorije koje su pripale Općini vrate u posjed stanara i koriste isključivo kao zajdenički prostor za stanarske potrebe.   

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


    


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook