DEPO ISTRAŽIVANJE/ EVROPSKE INTEGRACIJE I BUDUĆNOST BIH

Uskoro ćemo i to morati mijenjati: Kada će istospolni parovi u BiH dobiti sva prava koja zaslužuju?

Hronika31.10.16, 15:42h

Uskoro ćemo i to morati mijenjati: Kada će istospolni parovi u BiH dobiti sva prava koja zaslužuju?
Obzirom da se BiH odlučila na svoj put prema EU i da je odlučna u uključivanju u zajednicu zemalja koje poštuju veoma visoke standarde ljudskih prava, ali i da je prema svom članstvu u Vijeću Europe obavezna regulisati istospolne zajednice života, ovakav zakon trebo bi u BiH i njenim entitetima biti usvojen što prije

 

Piše: Dina GANIBEGOVIĆ

 

Crnogorsko ministarstvo za ljudska i manjinska prava pripremilo je prijedlog Zakona o  registriranom partnerstvu za istospolne parove, a očekuje se kako će prvi parovi stati  pred matičara najkasnije 2018. godine. Kao model za prijedlog zakona poslužili su im zakoni najrazvijenijih zemalja EU, Hrvatske i Slovenije.

 

- Istospolnim parovima treba omogućiti reguliranje prava nasljeđivanja, socijalne zaštite i  imovinska prava, no u prijedlogu ovog zakona neće biti mogućnosti posvajanja djece -   pojašnjeno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore.

 

- Najprihvatljiviji model kroz koji je moguće zakonski regulirati istospolne zajednice u  Crnoj Gori je registrirano partnerstvo, pokazala je analiza. To će biti osnova za donošenje zakona kojim će se regulirati istospolne zajednice, a koji bi trebao biti usvojen do 2018. godine - naveli su iz tog ministarstva.

 

U dokumentu je objašnjeno kako je model “registriranog partnerstva” najbolji, jer se može najlakše uklopiti u sadašnji pravni okvir. Predloženi model će omogućiti obim prava kao i bračnim, odnosno izvanbračnim zajednicama, prema uzoru na zakone iz Nizozemske, Njemačke, Engleske i Walesa i Hrvatske, navodi se u analizi.

 

gay-lgbt-crna-gora

 

Ministarstvo je u ovom dokumentu definiralo kako je riječ o zajednici dvije punoljetne osobe istog spola koje su registrirale svoj građanski partnerski odnos pred matičarem.  
Njihova međusobna prava i obaveze temeljile bi se na pravima iz obaveznih, a ne porodičnih odnosa.

 

I SRBIJA IMA NACRT ZAKONA: Što se situacije u Srbiji tiče, tamo je nacrt zakona o istopolnim zajednicama izrađen još 2010. godine i od tada se radi na upoznavanju LGBT zajednice, civilnog društva i nadležnih institucija o njegovoj potrebi i sadržaju, pojašnjavaju iz organizacije za lezbejska ljudska prava Labris.


Tokom 2015. i 2016. godine Labris je, u saradnji sa Odborom za ljudska i manjinska prava, inicirao javno slušanje nacrta zakona u parlamentu, ali inicijativa nije realizovana zbog negativne medijske kampanje, te se nadaju se da će u 2017. godini imati prvo javno slušanje zakona, zaključuju iz ove organizacije.

 

A ŠTA JE SA BiH: U BiH nadležne institucije još uvijek nisu zauzele jasan stav o potrebi regulacije istospolnih zajednica, niti preuzimaju bilo kakve konkretne korake da bi prava i obaveze građana u istospolnim zajednicama zakonski regulisale.


- Obzirom da se BiH odlučila na svoj put prema EU i da je odlučna u uključivanju u zajednicu zemalja koje poštuju veoma visoke standarde ljudskih prava, ali i da je prema svom članstvu u Vijeću Europe obavezna regulisati istospolne zajednice života, ovakav zakon trebo bi u BiH i njenim entitetima biti usvojen što prije - napominju iz Sarajevskog otvorenog centra, te dodaju da je ovakav zakon prije svega neophodan je zbog građana BiH koji nemaju nijedno od gore navedenih prava, niti pogodnosti. 

 

lgbt-gay-lezbejka

 

ŠTA TAČNO REGULIŠE OVAJ ZAKON: Zakon o registriranom partnerstvu za istospolne parove trebao bi regulisati prava i obaveze istospolnih parova kako partnera međusobno, tako i prema BiH. U BiH, sklapanjem braka supružnici dobivaju više od 1000 prava, privilegija i pogodnosti. Ova prava s obzirom da je vanbračna zajednica pravno izjednačena s bračnom dobivaju i vanbračni heteroseksualni parovi ukoliko njihova zajednica traje tri godine ili kraće ako je u njoj rođeno dijete. 

 

Samo neka od prava i pogodnosti koja ovi partneri dobivaju u BiH su, a koja bi donošenjem zakona o istospolnim zajednicama života imali i istospolni partneri su:

*Pravo da donose ključne zdravstvene odluke u slučajevima životne ugroženosti svog partnera i pravo na posjete u bolnici.

 

*Pravo da budu zdravstveno osigurani preko svog bračnog ili vanbračnog partnera u slučaju nezaposlenosti i spriječenosti za rad.

 

*Mogućnost za podnošenje zahtjeva za mnoge prednosti poreskih benificija npr. neplaćanje poreza na prenos imovine, poreske olakšice u slučaju nezaposlenosti drugog partnera. 

 

*Pravo na plaćeno odsustvo s posla u slučaju bolesti ili smrti drugog partnera bez rizika da će dobiti otkaz.

 

*Pravo na automatsko nasljeđivanje sve lične imovine koja je pravno vlasništvo bračnog ili vanbračnog partnera.

 

*Mogućnost nasljeđivanja penzije partnera. 

 

*Bračni ili vanbračni status također može biti i osnov za sticanje boravka pa i državljanstva u državi u kojoj drugi partner živi i radi, kao i osnov za spajanje porodice. 

 

*Mogućnost zajedničke kupovine i sticanja imovine, te pristupa povoljnijim kreditnim režimima koje banke nude u cilju rješavanja stambenog pitanja mladih bračnih parova.

 

*Pravo da zajednički odrede na koji način će se njihova imovina dijeliti u slučaju razvoda, raskida ili smrti.

 

 

vjencanje-lezbejke

 

PROBLEMI S KOJIMA SE SUSREĆU ISTOSPOLNI PAROVI: Nije im dozvoljeno ni da posjećuju svoje partnere u bolnici jer se ne smatraju porodicom, a ni da donose odluke o zdravlju svojih partnera u hitnim slučajevima.

 

- Ne mogu biti zdravstveno osigurani preko partnera, te mogu izgubiti posao ukoliko uzmu odsustvo u slučajevima bolesti ili smrti osobe koju vole i s kojom žive, pojašnjavaju iz SOC-a i navode primjer da veliki broj lezbejki, gej muškaraca i biseksualnih osoba doživi neugodnosti i odbacivanje od strane svojih porodica kada im obznane svoju seksualnu orijentaciju i identitet osobe koju vole.

 

Stoga su istospolni parovi vrlo često jedina porodica jedno drugome. 

 


APSURD: S obzirom da zakonodavstvo BiH u potpunosti ignoriše ove parove, dešavaju se situacije da u slučaju smrti ili bolesti jednog partnera, porodica tog partnera koja je prekinula kontakte sa svojim djetetom zbog osobe koju ono voli, dobiva pravo da odlučuje o njegovom zdravlju, životu, te zajedničkoj imovini tog para.

 

- Čak i u slučaju da jedan partner testamentom pokuša zaštiti prava drugog partnera na njihovu zajedničku imovinu, biološka porodica i dalje ima pravo da njegovu volju i testament osporava i traži svoj nasljedni dio, pojašnjavaju iz SOC-a i zaključuju da pravno prepoznavanje zajednica života parova bilo kojeg spola, bilo kroz brak, vanbračnu zajednicu, registrovano partnerstvo ili životne zajednice pruža nezanemariv nivo moralne, ekonomske i socijalne podrške parovima koji sklapaju te zajednice, te transformiše odnos dvije osobe u zajednicu zasnovanu na emocijama, prijateljstvu, ali i zajedničkim težnjama i nastojanjima, čime se ulaže u dobrobit cjelokupnog društva.

 

Prethodne EU reportaže možete čitati OVDJE.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook