OKRUGLI STO 'RoD I RURALNI RAZVOJ U BIH'

Snažne, pametne, inovativne: Žene iz ruralnih sredina predstavljaju veliku ekonomsku moć u BiH

ŽENA iN17.10.16, 15:10h

Snažne, pametne, inovativne: Žene iz ruralnih sredina predstavljaju veliku ekonomsku moć u BiH
Učesnici i učesnice Okruglog stola dali su svoj doprinos razvijanju interdisciplinarnog pristupa u rješenju složenog položaja žena na selu u BiH

 

 

Aktivnostima povodom obilježavanja 15. oktobra Međunarodnog dana žena na selu u organizaciji UDRUŽENJA POSLOVNIH ŽENA U BiH, potaknule su rasprave o rodu i ruralnom razvoju iz više naučnih disciplina. Učesnici i učesnice Okruglog stola dali su svoj doprinos razvijanju interdisciplinarnog pristupa u rješenju složenog položaja žena na selu u BiH.


Razgovarano je o humanom razvoju i kako se u međunarodnim razvojnim strategijama tretira život žena na selu te refleksija na položaj žena na selu kod nas. Date su jasne smjernice za afirmaciju ženskog preduzetništva u tokovima ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini.


S druge strane, iskustva preduzetnica na selu objedinjena su teorijskim i praktičnim znanjem, a ovu priliku su iskoristile da ukažu na probleme sa kojima se susreću. Izdvajanjem iskustva žena na selu, data je detaljnija slika o korelaciji lokalnih razvojnih agencija i preduzetnica. Dati su prijedlozi za efikasniji zajednički rad i došlo se do zaključka da je umrežavanje na svim nivoima jedini metod rasta i razvoja za osnaživanje žene na selu.


Tema turizam na selu, u okvirima ekonomskog osnaživanja žena na selu, pokazala je niz zanimljivih ekonomskih efekata spoja znanja i seoskih aktivnosti u cilju očuvanja tradicije. Ukazano je i na efekte pozitivnih zakonskih mjera, kao i na elemente za poboljšanje zakonskih i finansijskih segmenata koji bi ojačali društvenu zajednicu na selu. Cjelokupan ambijent ruralnog razvoja može se iskoristiti za poboljšanje rodnih ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini.


Sa Okruglog stola, ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi poručila je da su “ove žene pametne i inovativne te da igraju značajnu ulogu u kreiranju budućnosti zemlje”.


- Žene iz ruralnih sredina predstavljaju veliku ekonomsku moć u BiH, naglasila je francuska ambasadorica.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook