VIDEO/ VEČERAS TV PREMIJERA NA KOJU SE ČEKALO

Kontroverzna hrvatska igrana serija „Novine“ na HRT-u

Mediji16.10.16, 16:41h

Kontroverzna hrvatska igrana serija „Novine“ na HRT-u
U nedjelju, 16. oktobra, na prvom programu HTV-a počinje emitiranje dugo očekivane serije 'Novine' redatelja Dalibora Matanića i scenarista Ivice Đikića, koju je za javnu televiziju snimila produkcijska kuća Drugi plan. Po najavama, ova provokativna serija o stanju u hrvatskim medijima i društvu uzdrmat će hrvatsko društvo, a već je prodana na nekoliko svjetskih tv tržišta

 

PRIČA SERIJE: Teška prometna nesreća u kojoj smrtno strada troje ljudi pokreće mehanizam promjene vlasništva u riječkom dnevnom listu Novine. Mariju Kardumu (Aleksandar Cvjetković), utjecajnom građevinskom tajkunu, najednom se jako žuri preuzeti Novine jer se mladi novinar Andrej Marinković (Goran Marković) počeo baviti istraživanjem misteriozne prometne nesreće s kojom je budući vlasnik tijesno povezan. Nagla promjena vlasništva pokreće i unutarnja previranja u redakciji izazvana željom za moći, taštinom, ambicijama. U središtu su tih previranja novinarski veterani redakcije Dijana Mitrović (Branka Katić) i Nikola Martić (Trpimir Jurkić) te Martin Vidov (Zijad Gračić) i Alenka Jović-Marinković (Olga Pakalović) koji se smjenjuju na funkciji glavnog urednika. 

 

 

O SERIJI: Reditelj Dalibor Matanić je, u povodu snimanja ove serije, više puta izjavljivao kako je svo ovo vrijeme čekao scenarij koji će televiziju napokon pomaknuti ka ozbiljnom dramskom formatu.

 

– Mislim da je super da serija bude samostalan kreativni koncept, da se serija smatra kao zasebno autorsko djelo, što i jest naš pristup od početka. A što se tiče samog snimanja, pokušavam to razviti tako da snimanje serije ne bude različito od snimanja filma – kaže Matanić.

 

Ističe kako namjera nije u seriji vezati se uz neke znane osobe, ali smatra kako će za gledatelje biti super to što će moći tokom gledanja 'prepoznavati' neke likove iz stvarnog života.

 

– Bit će dosta prašine. Bit će puno više prašine nego se očekuje – poručuje.

 

Novinar, urednik, pisac, publicist, sve je to Ivica Đikić. Ako itko zna 'novine' iznutra, onda je to on.

 

– Ovdje se radi o jednoj izmišljenoj redakciji dnevnih novina kada ih u vlasničkom smislu preuzima građevinski tajkun koji je povezen s političkim strukturama. Iz te situacije preuzimanja novina rađa se čitav niz zapleta unutra redakcije, ali i izvan nje, u smislu povezanosti medija i politike, politike i kriminala, medija i kriminala, tako da je to neki koloplet u čijem je središtu ipak novinarstvo. Možda ovo i nije baš sasvim samo priča o novinarstvu, ali je primarno priča o novinarstvu, novinarstvu kakvo je danas i kakvim ga ja vidim u nekoj skorijoj budućnosti – pojašnjava scenarista Ivica Đikić.

 

Prva epizoda serije na programu HRT-a, večeras (16.10) u 20h.

 

DEPO Portal/BLIN Magazin


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook