VIDEO/ Ljekari tvrde da nam 'politika uništava zdravstvo'

Iz KCUS-a poručuju: Doktori su preopterećeni, a sestre više čiste po odjelu nego što rade, bojimo se...

Hronika09.10.16, 20:23h

Iz KCUS-a poručuju: Doktori su preopterećeni, a sestre više čiste po odjelu nego što rade, bojimo se...
Da je vrijeme za uzbunu, govori i podatak kako BiH nedostaje 2.000 ljekara. Iz Ljekarske komore u Sarajevu smatraju kako je politika ključ problema kadrovske strukture i nedostatka ljekara

 

U posljednje dvije godine blizu 300 ljekara specijalista  napustilo je BiH. Zbog spora između menadžmenta Kliničkog centra u Sarajevu i Ljekarske komore BiH situacija se pogoršala i u Kantonu Sarajevo. Uprava i vlasti  nemaju plan kako zadržati ljekare.Odliv ljekarskog kadra iz BiH poprima nesagledive razmjere.

 

Nakon 11 godina rada o otkazu razmišlja dr. Dragan Đokanović.

 

„Da je na mom odjeljenju više zaposlenih pedijatara neonatologa, ja bih već danas dao otkaz“, dodaje.

 

Kaže kako se njegovoj profesiji greške ne praštaju, ali da trenutno najveće greške pravi vlast i menadžment Kliničkog centra.

 

„Srednji medicinski kadar postao je više higijeničarski. Mi na pedijatriji više brinemo da li će nam sestra u toku radnih sati napraviti grešku, jer ne vidi promjenu na bebi, jer je prisiljena da čisti konstantno“, dodaje.

 

Pet godina za obuku

 

Za educiranje i osposobljavanje jednog tehničara i medicinske sestre samo u intenzivnoj njezi potrebno je najmanje pet godina. Trend odlaska i dalje se nastavlja.

 

„Iako je od početka godine ovu ustanovu napustilo više od dvanaest ljekara te svoj odlazak najavilo još troje, iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu poručuju - razloga za zabrinutost nema. Tvrde da je na pojedinim klinikama bilo više ljekara nego što je potrebno te da svakodnevno pristižu novi“, izvještava Aida Bećirhodžić, reporterka Al Jazeere.

 

Od 124 ljekara koji su tek završili studij medicine više od 30 odlučilo se otići.

 

 

Za one stare, kažu, dugogodišnji su vlasnici privatnih klinika ili ambulanti. Obaveze prema Klinici nisu mogli uskladiti s privatnim obavezama.

 

Slučaj objašnjava liječnica na KCUS-u, dr. Enra Suljić.

 

„Dva ljekara su se očitovala lično, da oni žele da odu jer ne mogu raditi kako su do sada radili u smislu da u radno vrijeme mogu odlaziti u privatne ordinacije, a na zakonski legalan način ne mogu realizirati posao na dva radna mjesta u punom kapacitetu.“

 

Nedostaje 2.000 ljekara

 

Da je vrijeme za uzbunu, govori i podatak kako BiH nedostaje 2.000 ljekara. Iz Ljekarske komore u Sarajevu smatraju kako je politika ključ problema kadrovske strukture i nedostatka ljekara.

 

Predsjednik Ljekarske komore KS-a Fahrudin Kulenović kaže da je glavni razlog teškog stanja činjenica da se politika previše bavi zdravstvom.

 

„Tu se vrte veliki novci za naše pojmove. Jedini pravi interes današnjih bh. političara je novac i sva nesreća je u tome što na sve velike institucije dolaze politički dirigovani ljudi“, dodaje.

 

Prema analizama tržišta rada, na vrhu liste deficitarnih zanimanja u BiH su medicinari. Prije četiri godine, KCUS je samo u jednom mjesecu napustilo 10 ljekara. U protekle dvije godine njih 300 je otišlo iz Bosne i Hercegovine. 

 

(Al Jazeera/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook