ustanova u katastrofalnom stanju

Posljednji vapaj Historijskog arhiva Sarajevo nadležnim institucijama: Spasite nacionalni spomenik!

Kultura07.09.16, 15:35h

Posljednji vapaj Historijskog arhiva Sarajevo nadležnim institucijama: Spasite nacionalni spomenik!
Ovo je možda i posljednji vapaj ove ustanove da nadležne institucije odluče da li uopće žele pomoći u zaštiti i očuvanju arhivske građe, nacionalnog kulturno-historijskog dobra- navodi se u saopćenju Historijskog arhiva Sarajevo

 

Historijski arhiv Sarajevo uputio je javni poziv nadležnim institucijama da konačno preuzmu brigu o očuvanju ugroženog nacionalnog spomenika. Njihovo saopćenje dostavljamo u cijelosti. 

 

Nakon zadnjih oštećenja vidljivih na objektu depoa Historijskog arhiva Sarajevo upućene su  molbe Historijskog arhiva Sarajevo Komisiji / Povjerenstvu za očuvanje nacionalnih spomenika te Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, da se uradi pismeno mišljenje - preporuka o stanju dobra, odnosno arhivske građe - nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine - pokretno dobro, koja se nalazi u objektu depo-prostora u Čadordžinoj ulici br. 90 na Vrbanjuši, te nakon izvršenog uvida, pozvane institucije su poslale svoje odgovore, odnosno mišljanja i preporuke, u kojima se kaže:


1) "(...) Komisija je u momentu donošenja odluke utvrdila da prostori u kojima je smještena arhivska građa nisu adekvatni i da ne zadovoljavaju međunarodne arhivske standarde (vlažnost zraka, temperatura, svjetlost i dr.) što u budućnosti može uvjetovati brže propadanje ili potpuno uništenje pojedinih eksponata. Iz tog razloga dobro je na 45. sjednici Komisije, uvršteno na Listu ugroženih dobara, te kao takvo predstavlja prioritet za obnovu i rehabilitaciju. Kasnijim monitoringom utvrđeno je da se stanje dodatno pogoršalo i da objekat u kome se građa čuva, ne zadovoljava ni minimalne uvjete za ovu namjenu, a da su sve zbirke i fondovi dodatno ugrožene uslijed prodora oborinske vode." (Komisija / Povjerenstvo)


2) "(...) Fasada i prozorski otvori cjelokupnog objekta su u jako lošem stanju te dijelovi otpadaju na ulicu, te na okolni teren koji je u izgradnji. Dijagonalne pukotine na zapadnom dijelu objekta ukazuju na ozbiljno pomjeranje i sleganje temelja u zoni pada terena (vidljivo golim okom u unutrašnjosti i na fasadi objekta)." Dalje se preporučuje "(...) obezbjeđenje terena od utjecaja vode izradom drenaže, te izrada (tradicionalnih) čeličnih zatega za ukrutu konstrukcije, (...)". (Zavod)

 

historijski-muzej-bedz

 

Ovo je možda i posljednji vapaj ove ustanove da nadležne institucije odluče da li uopće žele pomoći u zaštiti i očuvanju arhivske građe, nacionalnog kulturno-historijskog dobra.

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook