BIĆE JOŠ TOPLIH DANA, ALI...

Stigla dugoročna prognoza za jesen: Kada nam se vraća ljeto, a kada stiže prvi snijeg?

Hronika23.08.16, 10:01h

Stigla dugoročna prognoza za jesen: Kada nam se vraća ljeto, a kada stiže prvi snijeg?
Prema podacima centara koji računaju dugoročne prognoze, u prvom dijelu jeseni i dalje će u Sredozemlju prevadavati utjecaj Azorske anticiklone koja u ovaj dio kontinenta donosi stabilne vremenske prilike i razmjerno topao afrički zrak, a toplina će se prostirati i na velik dio srednje Europe

 

Količine padavina u Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata iznosile su (mm): Kupres 14, Sanski Most 10, Bjelašnica 7, Ivan-sedlo 6, Goražde i Tuzla 5, Bihać, Gradačac i Jajce 4, Neum, Sarajevo i Zenica 3, te Mostar 1.


Danas se u Bosni očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U centralnim, istočnim i sjeveroistočnim pordučjima Bosne sa slabom kišom ili kratkotrajnim pljuskom. Tokom dana doći će do postupanog prestanka padavina i razvedravanja. U Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Vjetar u Bosni umjeren na momente i pojačan sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini umjerena do pojačana bura. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 16 do 23, na jugu od 25 do 29 stupnjeva.  


U srijedu će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u centralnim i istočnim područjima može pasti i malo kiše. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura od 11 do 17, na jugu od 16 do 22, a najviša dnevna od 19 do 25, na jugu od 25 do 30 stupnjeva.


U četvrtak će biti malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Jutarnja temperatura iznosit će od 11 do 17, na jugu od 16 do 22, a najviša dnevna od 18 do 25, na jugu od 27 do 31 stupanj.


U petak će biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 11 do 17, na jugu od 16 do 22, a najviša dnevna od 23 do 29, na jugu od 27 do 31 stupanj, saopćeno je iz Odsjeka za analizu i prognozu vremena Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, javlja agencija Fena.

 

No iz susjedstva stižu i prve dugoročne prognoze, u kojima se navodi da će početak septembra također obilježiti temperature iznad 25 stepeni, ali i da će s jesenjim danima stići i prvi mraz, odnosno temperature ispod nule.


Dakle, vrlo toplih dana bit će malo više, a dana s mrazom malo manje od prosjeka.


Prema podacima centara koji računaju dugoročne prognoze, u prvom dijelu jeseni i dalje će u Sredozemlju prevadavati utjecaj Azorske anticiklone koja u ovaj dio kontinenta donosi stabilne vremenske prilike i razmjerno topao afrički zrak, a toplina će se prostirati i na velik dio srednje Europe, prenosi Net.hr.

 

‘Bablje ljeto’ do sredine oktobra


Hrvatski meteorolozi prognoziraju toplu jesen pri čemu će se takozvano bablje ljeto protegnuti sve do sredine oktobra. U tom periodu očekuje se 10 do 15 vrlo toplih dana, a moguć je i pokoji vruć s temperaturom višom od čak 30 stepeni.


Što se padavina tiče, količinski bi to trebalo biti oko prosjeka, ali će dana s kišom biti manje. Naime, u prvoj polovini jeseni očekuje se pljuskovita i obilna kiša kakva je inače uobičajena ljeti.


Mraz je izgledan u posljednjoj sedmici oktobra i u novembru, koji bi mogao donijeti i prvi sezonski snijeg.

 


(FENA/DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook