VIDEO/ SNAGA BIKA - FENOMEN BIH

Zašto KORIDA zbližava Srbe, Hrvate i Bošnjake jače od bilo čega: Mi jesmo seljaci, krkani, ali smo zajedno!

Mediji11.08.16, 13:02h

Zašto KORIDA zbližava Srbe, Hrvate i Bošnjake jače od bilo čega: Mi jesmo seljaci, krkani, ali smo zajedno!
Ova priča o bosanskoj tradiciji nudi uvid u današnje bh. društvo čiji se građani bore za oprost jedni drugima u pokušaju da se oslobode okova teške prošlosti, kako bi konačno imali bolju budućnost

 

 

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu u takmičarskom programu za dokumentarni film u okviru regionalnih premijera bit će prikazana „Korida” Siniše Vidovića, dokumentarni film koji se bavi fenomenom bosanske borbe bikova.


Film je ranije ove godine pobrao simpatije publike i kritike na ovogodišnjem trinaestom Crossing Europe filmskom festivalu u Linzu.


Reditelj nas u film uvodi glasom i udaljenom prilikom komentatora koride koji sa bine u mikrofon izvikuje imena članova filmske ekipe, teatralno i etno-poetski, kako to verovatno rutinirano već godinama čini predstavljajući lokalne favorite, prema nekima „najhumanije” borbe bikova na svijetu.


Dokumentarac prati priče dvije familije – kraljice koride Renate Prnjaković i Stipa Biladžije, povratnika sa privremenog rada u Austriji.

 

"KORIDA" - Trailer from Golden Girls Filmproduktion on Vimeo.

 

Bosanska korida dočarana je kao velika jugonostalgičarska fešta na kojoj se umjesto domaćeg pop-roka 20. stoljeća u vanekranskoj realnosti, uz ćevape i pečenje vrti turbo folk.


Savez je inicirao i odobrio film. Renata je jedan od posebnih likova u filmu, koji je želio da prikaže kako se poslije rata kroz ovaj tradicionalnu sport druže I sarađuju sve tri nacije - kazao je Besim Gljiva, predsjednik  saveza klubova uzgajivača i ljubitelja bosanskih bikova.

 

Reditelj Siniša Vidović (Rijeka, 1979) film je počeo da snima inspiriran doživljajima iz vlastitog djetinjstva.


„Korida” je na festivalu u Sarajevu osvojio Work in progress award i HBO Adria Award. Ovo je Vidovićev prvi dugometražni dokumentarni film.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook