Istraga u predmetima 'Bobar banka' i 'Pavlović Banka'

I jedan bh. medij 'prozvan': Tužilaštvo BiH pokrenulo postupak zbog 'laži, neistina i obmanjivanja javnosti'

Hronika05.08.16, 12:47h

I jedan bh. medij 'prozvan': Tužilaštvo BiH pokrenulo postupak zbog 'laži, neistina i obmanjivanja javnosti'
Iz Tužiteljstva navode da ''ponašanjem pojedinaca u svrhu predizborne kampanje nastoje se narušiti i poremetiti odnosi između pravosudnih institucija i agencija za provođenje zakona, čime se nanosi šteta vladavini prava i svim građanima BiH, što nikako nećemo dozvoliti''

 

Tužiteljstvo BiH saopćilo je da najoštrije osuđuje pokušaje ometanja istrage u pojedinim predmetima i političke zloupotrebe funkcija od  pojedinaca, a u svrhu predizborne kampanje.

 

- Povodom iznošenja neistina koje su se pojavile u pojedinim medijima od ministra sigurnosti BiH, kojima se pokušava urušiti istraga, kao i navoda na portalu „Žurnal“, u Tužiteljstvu BiH otvoren je predmet povodom ometanja istrage u predmetima „Bobar banka“ i „Pavlović Banka“ - navodi se u saopćenju bh. Tužiteljstva.

 

Dodaje se da Tužiteljstvo BiH neće podleći ovakvim pritiscima, u svrhu predizborne kampanje, a kojima je cilj opstrukcija istrage i nedonošenje tužiteljske odluke.

 

Iz Tužiteljstva navode da „ponašanjem pojedinaca u svrhu predizborne kampanje nastoje se narušiti i poremetiti odnosi između pravosudnih institucija i agencija za provođenje zakona, čime se nanosi šteta vladavini prava i svim građanima BiH, što nikako nećemo dozvoliti“.

 

- Apsolutno su neistiniti navodi o najavama glavnog tužitelja za hapšenja pojedinaca, kako je navedeno u magazinu „Žurnal“. Glavni tužitelj u svojim medijskim istupima, već je izjavio da postoji istraga u sklopu predmeta Pavlović banka, koja obuhvata i Milorada Dodika - navodi se u saopćenju.

 

Ističe se da su sve ostalo, kao navodni transkripti, razgovori i sl. „neistine, spekulacije i laži trećih osoba“.

 

- Zbog iznošenja notornih laži i neistina, uznemiravanja i obmanjivanja javnosti u on-line magazinu „Žurnal“, bit će pokrenut postupak za zaštitu od klevete. Bez obzira na sve pritiske, Tužiteljstvo BiH nastavlja borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, u kojoj nećemo podleći bilo kakvim pritiscima i u kojoj neće biti nedodirljivih – saopćeno je iz bh. Tužiteljstva.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook