Novi set zakona

Vlasti BiH u ponedjeljak povećavaju cijenu goriva?

Hronika30.07.16, 20:59h

Vlasti BiH u ponedjeljak povećavaju cijenu goriva?
Prvi put akcize za pogonsko gorivo bile bi primjenjivane na biodizel

 

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici u ponedjeljak, 1. augusta, trebao bi razmatrati u prvom čitanju set zakona kojima se akcize za pogonsko gorivo povećavaju za 15 feninga, od kojih je 10 namijenjeno za izgradnju auto-puteva i pet za izgradnju puteva.


Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH o povećanju akciza raspravljati će odmah na početku sjednice, odnosno nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice i zastupničkih pitanja.


Riječ je o prijedlozima zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda koje je predložilo Vijeće ministara BiH.


Prvi put akcize za pogonsko gorivo bile bi primjenjivane na biodizel.


Predloženim izmjenama i dopunama navedenih zakona predviđeno je da se sredstva od dodatnih akciza uplaćuju na namjenske račune javnih preduzeća za izgradnju puteva u BiH.
Iz Vijeća ministara navode da bi usvajanje ovih zakona omogućilo aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/.

 

(Dnevni-list.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook