Nove 'čistke' po Turskoj

Izdati nalozi za hapšenje 42 novinara, među njima i poznati turski komentator i bivši poslanik Nazli Ilidžak

Front25.07.16, 10:09h

Izdati nalozi za hapšenje 42 novinara, među njima i poznati turski komentator i bivši poslanik Nazli Ilidžak
Turske vlasti su suspendovale, privele ili stavile pod istragu više od 60.000 vojnika, policajaca, sudija, nastavnika, civilnih službenika i ostalih lica poslije pokušaja vojnog udara

 

 

Vlasti Turske objavile su danas naloge za hapšenje 42 novinara, javila je privatna stanica NTV, što je nova mjera u okviru akcije koja se preduzima poslije neuspjelog vojnog udara prije deset dana, prenosi agencija Anadolija.


Među licima čije je hapšenje naloženo je i poznati komentator i nekadašnji poslanik Nazli Ilidžak, navodi se u izvještaju.


Turske vlasti su suspendovale, privele ili stavile pod istragu više od 60.000 vojnika, policajaca, sudija, nastavnika, civilnih službenika i ostalih lica poslije pokušaja vojnog udara.

 

 

Također, najmanje 40 osumnjičenih osoba privedeno je tokom akcije koju je turska policija izvela u Komandi vojnih akademija u istanbulskom kvartu Bešiktaš koja je izvedena u okviru istrage o prošlosedmičnom pokušaju vojnog udara koji su izveli pripadnici turskih oružanih snaga odani terorističkoj organizaciji Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY), javlja Anadolu Agency (AA).

 

Akciju u Komandi vojnih akademija izveli su pripadnici policijskih odreda za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala. Policija je i 18. jula izvršila sličnu akciju u tom kompleksu.

 

Privedeno je 40 osumnjičenih osoba, među kojima su i visokorangirani oficiri.

 

Policija je izvršila i pretrese u kućama osumnjičenih i zaplijenila veće količine računara, digitalne opreme i dokumenata.

 

(Anadolija/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook