osuđeni ratni zločinac tvrdi da je izigran

Karadžić traži novo suđenje: Hoolbruk mi je obećao da neću pred sud, rat u Bosni...

Front22.07.16, 11:44h

Karadžić traži novo suđenje: Hoolbruk mi je obećao da neću pred sud, rat u Bosni...
Sudije koje znaju malo o regionu, njegovoj kulturi, njegovim jezicima ili njegovoj istoriji, upotrebljavaju procedure koje su strane onima u regionu, sprovode suđenja na stranom jeziku i dolaze do zaključaka koji su strani onome što u regionu znaju da je istina, izjavio je Karadžić

 

Ratni zločinac i bivši lider Republike Srpske Radovan Karadžić uložio je žalbu na presudu od 40 godina zatvora za zločine u BiH koju mu je izrekao Haški tribunal, javlja AFP.

 

Karadžić je prvostepeno osuđen u martu ove godine, a u presudi je ocijenjeno da je odgovoran za genocid u Srebrenici, opsadu Sarajeva i brojne zločine u sedam opština.


Karadžić je nakon izricanja presude rekao da je šokiran presudom i ocijenio da je ona zasnovana na "improvizaciji, pretpostavkama, špekulacijama i indikacijama, a ne na činjenicama".

 

U današnjoj izjavi Karadžić ponovo tvrdi da je prije tačno 20 godina postigao sporazum sa američkim izaslanikom Richardom Hoolbrukom da mu neće biti suđeno pred Tribunalom. Tu tvrdnju, sudije Tribunala su na početku procesa, odbile kao irelevantnu za postupak. Karadžić to tumači kao “prvi znak da oni koji sprovode takozvanu međunarodnu pravdu ignorišu zakone i činjenice kada im to odgovara”.

 

Uprkos tome, Karadžić je, po sopstvenom uvjerenju, “umjesto da odbaci sud kao ilegalan, sarađivao i bio u potpunosti uključen u suđenje pred Tribunalom”.

 

“Iskreno sam vjerovao da će suđenje biti primjeran proces u kojem će međunarodna zajednica utvrditi istinu o ratu u Bosni. Umjesto toga, on je bio podvrgnut političkom procesu, koji je osmišljen jednostavno da potvrdi demonizaciju bosanskih Srba kao naroda”, naveo je bivši predsjednik RS.

 

Poslije petogodišnjeg suđenja i osmogodišnjeg boravka u pritvoru, on ocjenjuje da je “međunarodna pravda propao projekat”.

 

“Sudije koje znaju malo o regionu, njegovoj kulturi, njegovim jezicima ili njegovoj istoriji, upotrebljavaju procedure koje su strane onima u regionu, sprovode suđenja na stranom jeziku i dolaze do zaključaka koji su strani onome što u regionu znaju da je istina. Nije čudno što zemlje poput SAD, Rusije ili Kine odbijaju da dozvole da se njihovim građanima sudi na ovaj način”, naglasio je Karadžić.

 

On je izrazio i uvjerenje da “postojanje međunarodnih sudova sigurno neće uticati na ponašanje svjetskih lidera niti će ih u bilo čemu odvratiti, niti će oni sklopiti bilo kakav sporazum sa međunarodnim posrednikom, ako znaju da ionako neće imati pravično suđenje”

 

„Karadžić poziva svjetske lidere da iniciraju reviziju i ponovno razmotre čitav projekat međunarodne pravde, koji je postao predtekst za upotrebu pravnog sistema u političke svhe”, zaključuje se u izjavi koju je jutros objavio njegov advokat Robinson.

 

Žalbenim vijećem predsjedavat će sudija Teodor Meron.

 

(Avaz.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook