FOTO/ NA MARGINI DRUŠTVA

Ulična akcija u Banjaluci: Biti manjina ne znači biti manji – manjiNE

Hronika20.07.16, 11:38h

Ulična akcija u Banjaluci: Biti manjina ne znači biti manji – manjiNE
Kroz pomalo satiričan pristup pokušalo se pokazati da manje nije uvijek manjina i da manjine ne predstavljaju manje vrijedan segment društva

 

 

Koalicija marginalizovanih grupa u BiH KOMA u uličnoj akciji organizovanoj ispred Robne kuće Boska u Banjoj Luci ukazala je na činjenicu da prava manjina u Izbornom zakonu još uvijek nisu riješena. Kroz pomalo satiričan pristup pokušalo se pokazati da manje nije uvijek manjina i da manjine ne predstavljaju manje vrijedan segment društva. Stoga se akcija i odvijala pod sloganom istoimene kampanje: „Biti manjina ne znači biti manji – manjiNE“.


 Neriješeno pitanje položaja i prava nacionalnih manjina i ostalih u Izbornom zakonu, odnosno nemogućnost izbora predstavnika nacionalnih manjina na više nivoe zakonodavne vlasti, glavna je tema kampanje javnog zagovaranja Koalicije marginalizovanih grupa KOMA, koju provode Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH) i Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) uz podršku USAID-a.

 

akcija-biti-manjina3


Koalicija broji 78 članica iz cijele BiH i svojim aktivnostima pokušava promijeniti položaj marginalizovanih grupa u BiH u sklopu „Programa održivosti civilnog društva za sektor Ljudska prava marginalizovanih grupa“.


Članovi banjalučkog udruženja „Zajedno“ izrazili su svoje zadovoljstvo činjenicom da se marginaliziranim grupama počinje posvećivati više pažnje i kazali kako vjeruju da ovakve akcije mogu, ne samo pomoći marginaliziranim grupama, nego i podići svijest građana da su članovi marginaliziranih grupa tu, blizu njih, svaki dan i da ne smiju biti nevidljivi.


Gordana Šekarić iz Udruženja „UDAS“ Banja Luka smatra da se pitanje problema manjina mora što prije riješiti kroz izmjene različitih bh. zakona i da je krajnje vrijeme da se manjine prestanu promatrati samo kroz nacionalnu prizmu.

 

akcija-biti-manjina1


Pitanje manjina je mnogo šire od nacionalnog, ne smiju se zanemariti različite socijalne kategorije, kao ni invalidi. Približavaju nam se izbori i nisam primijetila da je bilo koja politička partija dala prijedlog kojim bi se ekonomska, ljudska, nacionalna i socijalna prava manjina povećala ili unaprijedila, zaključila je Šekarić.


 
Akcije je podržao i Danijel Karalić, poznati banjalučki saksofonista i voditelj kulinarske emisije „Jest dobro jest“.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!