VIDEO/ NEVLADINE ORGANZACIJE UPOZORAVAJU

Kako ministrica Čerkez obmanjuje javnost: Stvaranje nove 'dvije škole pod jednim krovom' u Jajcu je nezakonito!

Front14.07.16, 11:04h

Kako ministrica Čerkez obmanjuje javnost: Stvaranje nove 'dvije škole pod jednim krovom' u Jajcu je nezakonito!
Činjenica je da zakon govori upravo suprotno, te je jasno da se radi o izgovoru za provođenje diskriminatorne politike koju je ministrica i ranije otvoreno podržavala govoreći o postojanju 'čistih zajednica na terenu'

 

Web stranica Istinomjer, koju uređuje i vodi UG 'Zašto NE', je provjerio navode Katice Čerkez, ministrice obrazovanja SBK, o tome da se zahtjevi srednjoškolaca iz Jajca ne mogu uvažiti jer tako nalaže zakon. 
 
 

- Tvrdnja Katice Čerkez o “vraćanju u okvire zakona” uopšte nije tačna. U kantonalnom zakonu o srednjim školama jasno je propisano da se podvojene škole moraju objediniti - upravo suprotno od onoga u šta nas ubjeđuje ministrica, tvrde iz ovog udruženja.

 

Saopćenje prenosimo u cjelini:

 


Suočena sa nezadovoljstvom Vijeća učenika/ca srednjih škola iz Jajca, koji su mirnim protestima poručili kako ne žele nacionalne podjele u svojim školama, ministrica obrazovanja pokušala je opravdati stvaranje nove “dvije škole pod jednim krovom” - prakse na čije se odbacivanje BiH obavezala još 2002. godine, nakon prijema u Vijeće Evrope - pozivajući se na slovo zakona. 

 

Zakon o srednjem školstvu SBK, međutim, propisuje sljedeće:

 

“Članak 9a. 


Danom stupanja na snagu ovoga zakona ujedinit će se ravnanje i uprava u svim školama koje se koriste istom školskom zgradom i u područnim školama u kojima ravnanje i uprave nisu jedinstveni s matičnom školom ili gdje se nastava izvodi u više nastavnih planova i programa. 


Škole iz stavka 1. ovoga članka imat će ravnatelja i pomoćnika ravnatelja koji ne mogu biti pripadnici istog konstitutivnog naroda ili ostalih, jedan školski odbor i jedno tajništvo. Ravnanje i upravljanje školom uredit će se i ustrojiti na način koji osigurava ravnopravnost jezika, pisma, akata, školskih isprava i školskih programa.”


Dakle, dosadašnje postupanje Vlade i Skupštine SBK predstavlja kršenje zakona, a ne njegovo provođenje, jer se nova škola osniva u okviru već postojeće srednje škole, u istom objektu i sa istim nastavnim osobljem, a sa različitim direktorima, sekretarima i školskim odborima, što je u suprotnosti sa Članom 9a. kantonalnog zakona. Detaljniji pregled zakonskih odredbi koje opovrgavaju izjave Katice Čerkez dostupan je u analizi Istinomjera na ovom linku.


Katica Čerkez je slične neutemeljene izjave davala i ranije. Tako je, prije par mjeseci,  ministrica imala izlaganje na TV KISS o “dvije škole pod jednim krovom” kojeg se ne bi postidjela ni njena nekadašnja prethodnica Greta Kuna, poznata po izjavi da se ne smiju “miješati kruške i jabuke”. Čerkez je, naime, ustvrdila da podvojene škole nisu diskriminatorne jer odražavaju “čiste zajednice” na terenu:


“Trebala bi jedna emisija da vam ja prezentiram ono što sam vidjela na terenu. Imamo čiste zajednice, jedan narod gdje ima organiziranu nastavu jer su samo djeca jednog naroda; druge, imamo i druge... Ali evo i ova zadnja presuda kantonalnog suda je rekla (...) da nije diskriminacija dvije škole pod jednim krovom. Ljudi to različito tumače, ali ovakva Bosna i Hercegovina, kako je ustrojena na tim dejtonskim principima, jedini način je da na ovakav način organiziramo nastavu.” (TV KISS, 8.3.2016.)

Djeca iz srednjih škola u Jajcu su više nego jasno pokazala da ne žele priče o “čistim zajednicama” niti podjele na “kruške i jabuke”. U tome ih svakako podupire i kantonalni zakon, koji ministrica ili ne poznaje dovoljno, ili svjesno zagovara njegovo kršenje zarad ostvarivanja sopstvene diskriminatorne politike, stoju u saopštenju Istinomjera.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook