Foto / Zaplijenili kamione i mašine

Policija opet u 'Tuzla-kvarcu': Naoružani specijalci na goloruke rudare!

Hronika04.07.16, 13:01h

Policija opet u 'Tuzla-kvarcu': Naoružani specijalci na goloruke rudare!
U Općinskom sudu u Tuzli već je u toku krivični postupak po optužnici Kantonalnog tužilaštva TK-a protiv direktora Smajila Velagića i firme "Tuzla kvarc", također zbog protupravne eksploatacije, i prodaje kvarcnog pijeska s površinskih kopova Kužići, Bukinje i Moluška Rijeka od 2011. do kraja 2014. godine, bez zaključenog ugovora o koncesiji s nadležnim ministarstvom a na štetu budžeta Tuzlanskog kantona u iznosu višem od 200.000 KM

 

Po naredbi Općinskog suda Tuzla i nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, pripadnici Sektora kriminalističke policije MUPTK-a izvršili su danas pretrese na dvije lokacije firme "Tuzla-kvarc"u Bukinju kod Tuzle, kao i na površinskom kopu, odnosno ležištu kvarcnog pijeska u Bukinju koji koristi ista firma.

 

Prilikom pretresa privremeno su oduzeti  rovokopač, četiri teretna motorna vozila, određena poslovna dokumentacija, mobiteli i druga oprema koju je koristila firma, te određena količina iskopanog kvarcnog pijeska.

 

U proteklom periodu Tužilaštvo je u saradnji s MUP-om TK-a provelo niz predistražnih i istražnih radnji i prikupilo određene dokaze koji potvrđuju osnovu sumnje da su odgovorne osobe u ovoj firmi i pravna osoba "Tuzla-kvarc", počinili krivično djelo teške krađe, jer su u proteklom periodu protupravno obavljali eksploataciju i prodaju kvarcnog pijeska s površinskog kopa u Bukinju, bez zaključenog ugovora o koncesiji s Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva TK-a.

 

Time su protupravno pribavili određenu imovinsku korist firmi "Tuzla- kvarc", a na štetu budžeta TK-a i budžeta Općine Tuzla.

 

U Općinskom sudu u Tuzli već je u toku krivični postupak po optužnici Kantonalnog tužilaštva TK-a protiv direktora Smajila Velagića i firme "Tuzla kvarc", također zbog protupravne eksploatacije, i prodaje kvarcnog pijeska s površinskih kopova Kužići, Bukinje i Moluška Rijeka  od 2011. do kraja 2014. godine, bez zaključenog ugovora o koncesiji s nadležnim ministarstvom a na štetu budžeta Tuzlanskog kantona u iznosu višem od 200.000 KM.

 

tuzla-kvarc-policija-2

 

Privredno društvo "Tuzla-kvarc" je imalo zaključen ugovor o koncesiji s Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva TK-a za period od 1. septembra 2005. do 1. septembra 2010. godine, za eksploataciju s navedena tri ležišta.

 

tuzla-kvarc-policija-3

 

Nakon isteka ovog perioda firma "Tuzla-kvarc" nikad nije zaključila novi ugovor o koncesiji s nadležnim ministarstvom, s obzirom na to da nije ispunila uvjete koji se traže jer, između ostalog, nije platila veći dio obaveza iz ranijeg perioda kada je imala zaključen ugovor o koncesiji,  ali je i dalje nastavila protupravnu eksploataciju i prodaju kvarcnog pijeska.

 

tuzla-kvarc-policija-4

 

"Tuzla kvarc" d.o.o. je privatna kompanija u kojoj većinski udjel ima direktor ove firme, dok ostalim udjelom raspolaže veći broj manjih udjelničara-uposlenika. U proteklom periodu "Tuzla-kvarc" je,  u cilju zaključenja ugovora o koncesiji, potpisivao određene protokole, ali njihove odredbe nisu poštovane, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook