ODLAZAK ČUVENOG BH. MASKERA

Sjećanje na Halida Redžebašića, velikog filmskog umjetnika: Njegova djela govorit će više od riječi...

Kultura07.06.16, 14:37h

Sjećanje na Halida Redžebašića, velikog filmskog umjetnika: Njegova djela govorit će više od riječi...
Osim bh. i regionalnih produkcija, Halid je radio kao masker i na čuvenom američkom filmu "Sofijin izbor" (1982) u režiji Alana J. Pakule i sa Meryl Streep u naslovnoj i Oskarom nagrađenoj ulozi

 

Vijest da je u Zagrebu, prije tri dana, preminuo poznati filmski masker Halid Redžebašić (83), pogodila je brojne filmske djelatnike koji su imali priliku raditi sa ovim vrsnim make-up umjetnikom, ali i sve istinske ljubitelje filma.


Više od pola vijeka Halid je radio maske za najuspješnije filmove u regiji, a među njima su "Dom za vešanje", "Igmanski marš", Već viđeno", "Davitelj protiv davitelja", "Crvena prašina", "Priča iz Hrvatske, "Kraljica noći", te i iz novije kinematografije "Savršeni krug", "Nafaka", Grbavica", "Go West", "Na putu", "Sve džaba", "Turneja", Montevideo, Bog te video"...

 


Osim bh. i regionalnih produkcija, Halid je radio kao masker i na čuvenom američkom filmu "Sofijin izbor" (1982) u režiji Alana J. Pakule i sa Meryl Streep u naslovnoj i Oskarom nagrađenoj ulozi.  

 


Za svoj rad višestruko je nagrađivan. Između ostalog, za filmove "Igmanski marš" (1983) Zdravka Šotre i "Već viđeno" (1987) Gorana Markovića dobio je Zlatne arene na festivalu u Puli.


Ove, više nego zaslužene nagrade, kako je obrazložio festivalski žiri, Halid je dobio za "nezaboravno uvjerljive krvave scene".

 


On sam, skroman i tih, kakav je bio, rijetko je govorio o sebi, vodeći se teorijom da djelo govori više od riječi. U jednom od rijetkih intervjua koji je dao (Nezavisne novine, 2008. godine), rekao je da bi svoj posao mogao raditi 24 sata dnevno, jer ga jako voli.


- Da se ponovo rodim, opet bih radio ovo što sad radim, priznao je.


Na pitanje novinara zašto odbija da govori za medije, pojasnio je:


- Uvijek sam imao tremu, a imam je i sad. Jednostavno sam stidan. Danas treba znati pametno pričati, a ja mislim da se u ovom svijetu nema što pametno reći kako bi nam svima bilo dobro i lijepo. Bolje je biti sa strane i pustiti djela da govore.


Odlaskom Halida Redžebašića bosanskohercegovački, ali i regionalni film, ostali su bez velikog filmskog umjetnika, ali će iza njega ostati da govore njegova djela.


Ukop Halida Redžebašića obavit će se u utorak, 7. juna, u Gornjem Vakufu, u 17 sati.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook