tužno sjećanje

Dan žalosti u Tuzlanskom kantonu: 21. godišnjica masakra na Kapiji

Hronika25.05.16, 08:42h

Dan žalosti u Tuzlanskom kantonu: 21. godišnjica masakra na Kapiji
Vlada Tuzlanskog kantona jučer je na vanrednoj sjednici donijela je odluku kojom se 25. maj, kao dan stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji, proglašava Danom žalosti za područje Tuzlanskog kantona

 

Danas će biti obilježena 21. godišnjica od masakra tuzlanskoj Kapiji, mjesta na kojem je 25. maja 1995. godine, u 20 sati i 55 minuta, od ispaljene granate sa Ozrena ubijena 71 mlada osoba, a ranjene njih 124

 

Vlada Tuzlanskog kantona jučer je na vanrednoj sjednici donijela je odluku kojom se 25. maj, kao dan stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji, proglašava Danom žalosti za područje Tuzlanskog kantona.

 

Danas će se održati komemorativno obilježavanje posvećeno sjećanju na žrtve tragedije na Kapiji i sjećanju na sve civilne žrtve rata.

 

Polaganje vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama (Slana banja) planirano je za 11 sati, a komemoracija i polaganje vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama na Kapiji planirana je za 12 sati.

 

Oglašavanje sirena bit će u 20.55 sati kada je od ispaljene granate sa srpskih položaja sa Ozrena ubijen 71 građanin Tuzle, a preko 150 ranjeno. Prosjek starosti poginulih građana Tuzle je bio oko 24 godine.

 

Zbog masakra na Kapiji, Haški tribunal osudio je generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića na 20 godina zatvora.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook