Obratio se građanima

Konaković: Ove sedmice znat ćemo da li je za propuste u istrazi ubistva Dženana Memića odgovoran MUP ili Tužilaštvo

Hronika17.05.16, 14:11h

Konaković: Ove sedmice znat ćemo da li je za propuste u istrazi ubistva Dženana Memića odgovoran MUP ili Tužilaštvo
Protestna povorka se okupila ispred Sarajevo City Centra, a zatim se uputila pred Tužilaštvo KS-a gdje su istaknuti zahtjevi porodice Memić. Protestnici su tražili ostavku glavne tužitaljice i ubrzanje istražnog procesa

 

Mirni protesti više od 1.000 građana pod nazivom ''Pravda za Dženana'', drugi po redu, održani su danas u Sarajevu. Proteste je organizirala porodica Dženana Memića, 22-godišnjeg mladića koji je ubijen 15. februara u Velikoj aleji na Ilidži.

 

Memićeva porodica i prijatelji zahtijevaju od Tužilaštva Kantona Sarajevo da ubrza istragu koja traje više od 100 dana i pred lice pravde izvede Dženanovog ubicu, te da se ispita rad nadležnih tužilaca i razlozi zbog kojih nije ispitana jedina svjedokinja ubistva, Dženanova djevojka Alisa Mutap.

 

Dženanov otac Muriz Memić naglašava da porodica uopće ne zna da li ima pomaka u istrazi, te da je glavna tužiteljica Dalida Burzić obavijestila porodicu Memić da je istraga od samog početka vođena u pogrešnom smjeru.

 

Protestna povorka se okupila ispred Sarajevo City Centra, a zatim se uputila pred Tužilaštvo KS-a gdje su istaknuti zahtjevi porodice Memić. Protestnici su tražili ostavku glavne tužitaljice i ubrzanje istražnog procesa.

 

Povorka se potom zaputila pred zgradu Vlade Kantona Sarajevo gdje se prisutnima obratio premijer Elmedin Konaković, koji je naglasio da su obavljeni razgovori s osobama koje vode istragu, te da su u Vladi očekivali da će do razultata doći mnogo brže.

 

- Vlada vam stoji na raspolaganju, a mi ćemo na idućoj sjednici razmatrati vaše zahtjeve. Ovdje su u pitanju propusti u sistemu sigurnosti i morat ćemo izvršiti veći pritisak da bismo brže došli do rezultata – rekao je Konaković.

 

- Mi ćemo na sljedećoj sjednici Vlade KS razmatrati vaše zahtjeve Skupštini i mi ćemo kao Vlada dati apsolutno dati podršku vašim zahtjevima. Očigledno je da se ovo mora staviti pod neku veću prizmu pritiska kako bi cjelokupna javnost u BiH znala da smo na strani pravde. Tražit ćemo da se uvrsti ova tačka na Skupštini, tražit ćemo formiranje ekspertnog tima.

 

Ove sedmice očekujemo neke nove rezultate istraga koje ukazuju ili na propust policije u prvom zapisniku koji je moguć ili na propust tužilaštva u daljoj proceduri ovog vođenja istrage. Tu vam apsolutno ova Vlada stoji na raspolaganju - kazao je Konaković.

 

Protestnici su se zatim vratili pred SCC, te najavili nove proteste, ukoliko istraga ne bude uskoro dala rezultate.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook