Novi detalji užasa iz škole kod KIseljaka

Nastavnik koji je maltretirao djecu boluje od PTSP-a i depresije: Kako je moguće da je uopće tamo radio?!

Hronika06.05.16, 20:43h

Nastavnik koji je maltretirao djecu boluje od PTSP-a i depresije: Kako je moguće da je uopće tamo radio?!
Odlučeno je da se nastavniku zabrani rad s djecom, te su upozoreni nadležni da se ovakvi propusti u radu s djecom nikad i nigdje ne bi smjeli ponoviti

 

Izvor: N1

 

Nakon jučerašnjeg incidenta u osnovnoj školi u Gromiljaku kod Kiseljaka, kada se nastavnik matematike sukobio sa nekoliko učenika osmog razreda, održana je hitna sjednica nastavnog vijeća.

 

Odlučeno je da se nastavniku zabrani rad s djecom, te su upozoreni nadležni da se ovakvi propusti u radu s djecom nikad i nigdje ne bi smjeli ponoviti.

 

Čas matematike u učionici pretvorio se u dramu.

 

Nastavnik Mujo Bajić prilikom sukoba sa učenicima osmog razreda razbacao je stolove i tom prilikom lakše povrijedio nekoliko njih. Reagovala je policija, služba za socijalni rad, a učenicima je ukazana i ljekarska pomoć.

 

Nastava u Osnovnoj školi u Gromiljaku odvija se normalno, ali od danas bez nastavnika fizike i matematike Muje Bajića. Nastavno vijeće zatražilo je i odgovornost od Instituta za medicinsko vještačenje, zašto je do ovog incidenta uopšte i došlo.

 

Direktor škole nam priča da Bajić u ovoj školi radi od 2002. godine. Međutim, brzo nakon njegovog zaposlenja kolege, ali i đaci primjećuju probleme.

 

Doznaju da nastavnik fizike i matematike boluje od PTSP-a i depresije.

 

Prilikom pregleda, komisija Instituta za medicinsko vještačenje proglašava ga invalidom drugog stepena. Mujiću je zabranjen rad s djecom. On ostaje uposlenik škole, ali na bolovanju. Krajem prošle godine komisija mu ukida invalidnost, te ga odlučuje vratiti u učionicu. S njim se vraćaju i problemi, uprava traži njegovo udaljenje od đaka, ali kasno.

 

"Mi smo u žalbi insistirali da ga penzionišu i smatrali da je jedino to rješenje, jer u školi su djeca, nisu stvari, znači ako ima bilo kakva dijagnoza da neko ne može raditi s djecom da bi država trebala da se pobrine. Izgleda da državi nije bilo bitno do djece, do sigurnosti, već da ne se ne bi oštetila država ili penzioni fond zbog minimalne invalidske penzije", kaže direktor Osnovne škole u Gromljaku Nermin Merhemić.

 

Roditelji traže veću sigurnost za djecu. Izrazili su ogorčenje odlukom da se osobi kojoj je potrebna pomoć omogući pristup djeci. Nakon incidenta školu je posjetio i općinski načelnik, Mladen Mišurić-Ramljak.

 

"Svi koji rade u organima uprave bi trebali ići na redovite lječničke preglede, pogotovo kada se radi sa djecom, znači posjeta psihologu, psihijatru itd, jer ipak radite sa djecom i to može ostabiti trajne posljedice na djecu".

 

"Pokazalo se tačnim ono što smo mi sumnjali u onom periodu kada se razmatralo njegovo vraćanje na nastavu, da bi učionica, buka i učenici nižih razreda mogli izazvati kod njega to se i desilo, jednostavno nastavnik nije izrdžao taj pritisak, i hvala Bogu, prošlo je najblaže moguće", stava je Mirnes Nuhić, pedagog u školi.

 

Mujić je nakon incidenta uhapšen, te zbog zdravstvenih problema prevezen u UKSC, Koševo. Sa slučajem je upoznat i dežurni tužilac kantonalnog tužilaštva Travnik.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook