Ministar Vesko Drljača za DEPO Portal

Koga će najradikalnije pogoditi novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju?

Hronika27.04.16, 12:59h

Koga će najradikalnije pogoditi novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju?
O Nacrtu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju će se voditi šira javna rasprava na kojoj će zainteresirane strane imati priliku iznijeti svoje stavove, a sve u cilju iznalaženja najkvalitetnijih zakonskih rješenja, kažu iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH

 

Piše: Dina GANIBEGOVIĆ

 

U momentu kada je Federalni zavod PIO doživio strahovit udar s novih skoro 16.000 penzionera te kada još nema sklopljenog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), primorani smo donositi kratkoročna rješenja koja će stabilizirati fond te omogućiti neometanu isplatu penzija, izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

 

- Poznato je da se do kraja 2015. prijavilo 15.700 penzionera, što je duplo više od onoga što je praksa. Tako je stvoreno dodatno opterećenje za fond na mjesečnom nivou od oko pet miliona KM. Ova sredstva valja nadomjestiti. Najvjerovatnije ćemo to ponovo uraditi dosadašnjom praksom pozajmljivanja od federalnih javnih preduzeća - rekao je Drljača i poručio da je trenutno najveći prioritet da se omoguće redovne isplate penzija, da se zaštite interesi penzionera i da penzije ni u kojem slučaju ne smiju biti smanjene.

 

Također, u Federaciji BiH u toku je i reforma sistema penzijskog i invalidskog osiguranja od koje strahuju budući, ali i sadašnji penzioneri. 

 

Naime, Vlada Federacije BiH utvrdila Nacrt Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, te ga uputila u parlamentarnu proceduru. Kako ističu iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, radi se o zakonu koji je od ključne važnosti za Federaciju BiH, čija rješenja poboljšavaju sistem penzijskog i invalidskog osiguranja i obezbjeđuju njegovu dugoročnu finansijsku stabilnost.

 

vesko-drljaca

 

Novim Zakonom nije predviđeno povećanje broja godina starosti niti potrebnog penzijskog staža, a uvedena je mogućnost starosne penzije sa 65 godina i najmanje 15 godina staža osiguranja. Predviđen je i prelazni period u kojem osiguranik može ostvariti pravo na starosnu penziju i prije uslova propisanih ovim Zakonom

Ministra Veska Drljaču upitali smo da pojasni kako će novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju obračunavati penzije, te da li će biti smanjenja penzija, čega se penzioneri najviše plaše.


- Ovim Zakonom uvodi se novi način obračuna penzija i to kroz bodovni sistem koji definira prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja kroz evidentiranje bodova. Visina starosne penzije određuje se tako što se lični bodovi osiguranika pomnože sa vrijednošću općeg boda na dan ostvarivanja prava. Ovo znači da se kroz jače vezivanje penzija za uplaćene doprinose, visinu plaće i dužinu staža osiguranja u Federaciji BiH uvodi jedan pravedniji sistem izračuna penzija. Uvodi se redovno i transparentno usklađivanje penzija i to prema procentu porasta troškova života na godišnjem nivou u Federaciji BiH u prethodnoj godini, kako se na duži rok njihova realna kupovna moć ne bi smanjivala - pojasnio je Drljača za DEPO Portal.

 

U javnosti se također špekulisalo da bi novim zakonom trebala biti pomjerena i dobna granica za odlazak u penziju. Međutim, to je ministar Drljača demantovao.

 

- Novim Zakonom nije predviđeno povećanje broja godina starosti niti potrebnog penzijskog staža, a uvedena je mogućnost starosne penzije sa 65 godina i najmanje 15 godina staža osiguranja. Predviđen je i prelazni period u kojem osiguranik može ostvariti pravo na starosnu penziju i prije uslova propisanih ovim Zakonom - pojasnio je ministar i naglasio da je mogućnost prijevremenog ostvarivanja prava na starosnu penziju uz pravedan odbitak uvedena umjesto prethodno predviđenog potpunog ukidanja prijevremenog penzionisanja, jer, kako kaže, ova blaža verzija bolje odražava trenutno stanje na tržištu rada i ne stavlja prve sljedeće generacije penzionera u znatno nepovoljniji položaj, kao što bi to činilo radikalno ukidanje prijevremene penzije.

 

Oni koje će najradikalnije pogoditi novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju su građani koji ostvaruju pravo na porodičnu penziju, a, kako kaže ministar, uslovi za njeno ostvarivanje bit će znatno pooštreni.

 

Naime, isplata je uslovljena navršetkom određenog broja godina, a radi smanjenja broja porodičnih penzija i podsticanja potencijalnih korisnika ovih penzija na uključivanje u tržište rada, a što je jedan od pravaca reforme utvrđene Strategijom reforme penzijskog sistema u Federaciji BiH, pojasnio je Drljača i dodao da u segmentu koji se tiče invalidskih penzija nije bilo većih izmjena, ali su stvorene pretpostavke i date smjernice za izmjenu drugih propisa koji uređuju ovu oblast što će u konačnici dovesti do striktnije procedure i metodologije ocjene preostale radne sposobnosti čime će se smanjiti broj novih invalidskih penzija.


- Još jedna od novina je i to da novi Zakon predviđa i mehanizam zaštite najugroženijih kategorija kroz tzv. najnižu penziju i to u dosadašnjem iznosu, čime je stvoren zakonski osnov za uvođenje adekvatnih stopa doprinosa za tzv. beneficirani radni staž, te propisano trezorsko poslovanje nosioca osiguranja - naglasio je ministar, napomenuviši za kraj da će se o Nacrtu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju voditi šira javna rasprava na kojoj će zainteresirane strane imati priliku iznijeti svoje stavove, a sve u cilju, kako kaže, iznalaženja najkvalitetnijih zakonskih rješenja.


Međutim, da li će se promjene iz novog Zakona odnositi na penzionere koji već primaju penziju, ili samo na one čije će se penzije po njemu obračunavati, šta država mora uraditi da bi penziono-invalidski sistem bio održiv i odakle će se puniti PIO fond, te da li je povećanje poreza i doprinosa jedna od načina na koji se planira nadomjestiti novac za PIO fond - pitanja su na koja nam ministar Drljača nije želio dati odgovor.

 

(DEPO PORTAL)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook