Foto / Otvoren sarajevski sajam 'Knjiga 2016'

Velika djela budzašto : Svi Andrićevi romani za samo 16 KM

Kultura20.04.16, 13:33h

Ljubitelji knjige će do 25. aprila imati priliku da prisustvuju i promocijama, izložbama, kreativnim radionicama crtanja što je novina sajma, porazgovaraju s književnicima u „Bosanskoj kući“ smještenoj u centralnom dijelu sajamskog prostora

 

Međunarodni sarajevski sajam „Knjiga 2016“, počeo je tradicionalnim poklonima knjiga prvim posjetiocima koji su u Centru Skenderija u Sarajevu čekali od ranih jutarnjih sati.



Direktor TKD Šahinpašić Ajdin Šahinpašić je prvim posjetiocima poklonio knjige domaćih autora i pozvao sve građane Bosne i Hercegovine da posjete sajam i da uživaju, jer, kako je kazao, knjiga je najbolji prijatelj čovjeku, pogotovu kada živi u turbulentnim vremenima kakva su danas.



 „Leksikon Sarajeva“ autora Valerijana Žuje dobio je prvi posjetitelj sajma sarajevski penzioner Anto, kaže da ga je poklon obradovao jer je baš tu knjigu želio imati odavno, ali zbog male penzije nije je mogao priuštiti.



Prvi posjetitelji su bili i mališani iz OŠ „Vladislav Škarić“, a učenica trećeg razreda te škole Amna, kaže da je jedva čekala da se vrata sajma otvore i da s drugovima iz razreda pogleda najnovije slikovnice, knjige bajki.



Na 2.000 kvadrata posjetiteljima će se predstaviti oko 200 izlagača, od kojih 60 posto čine izlagači iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Irana, Njemačke i Saudijske Arabije.



Posredno će se predstaviti i zemlje koje su zastupljene autorima ili djelima, a među njima su Kosovo, Švedska, Danska, Italija, Norveška, Austrija, Slovenija, SAD, Holandija, Belgija i Velika Britanija.



Ljubitelji knjige će do 25. aprila imati priliku da prisustvuju i promocijama, izložbama, kreativnim radionicama crtanja što je novina sajma, porazgovaraju s književnicima u „Bosanskoj kući“ smještenoj u centralnom dijelu  sajamskog prostora.



Republika Turska je ove godine partner sajma, a na nacionalnom štandu predstavit će najznačajnije autore i njihova djela, a a sajmu će prisustvovati i turskih pisaci.



Sajam je otvoren od 10.00 do 19.00 sati, a ulaz je besplatan, te svi koji dođu u čarobni svijet knjiga naći ono što ih interesuje.



Zvanično otvorenje 28. Međunarodnog sarajevskog sajma „Knjiga 2016“ će uz koktel biti upriličeno u 18.00 sati.

 

(FENA/Foto: Amer Beganović/ dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook