Selektori razočarani

Hladan tuš za Kusturicu: Film 'Na mliječnom putu' neće biti prikazan na filmskom festivalu u Cannesu

Kultura15.04.16, 13:34h

Hladan tuš za Kusturicu: Film 'Na mliječnom putu' neće biti prikazan na filmskom festivalu u Cannesu
O toj odluci, koju su strani mediji nazvali ''najvećim iznenađenjem ovogodišnjeg festivala'', umjetnički direktor Festivala Thierry Fremaux nije želio konkretno govoriti, kao ni o samom filmu Emira Kusturice

 

 

Iako su mediji, strani i domaći, "poluzvanično" najavljivali premijeru novog ostvarenja Emira Kusturice u okviru glavnog programa kanskog festivala, film "Na mliječnom putu" najvjerovatnije se neće naći pred francuskom publikom, piše B92.net.

 

Na osnovu juče saopštene selekcije, dugoočekivano djelo poznatog režisera nije u trci za 69. "Zlatnu palmu".

 

O toj odluci, koju su strani mediji nazvali „najvećim iznenađenjem ovogodišnjeg festivala“, umjetnički direktor Festivala Thierry Fremaux nije želio konkretno govoriti, kao ni o samom filmu Emira Kusturice. No, nezvanično se „šuška“ da je kanski selektor nakon odgledanog filma ostao neugodno iznenađen, te kako smatra da Kusturicino najnovije ostvarenje ne zadovoljava ni minimum umjetničkih standarda kanskog festivala.


 
„Svjesni smo rizika koje poduzimamo, kao i da ti rizici ponekad mogu biti bolni, ali odabrali smo one filmove koji su nam se svidjeli i želimo ih podijeliti sa publikom jer mislimo da su važni“, diplomatski je odgovorio Fremaux na novinarsko pitanje o neuvrštavanju filma Emira Kusturice u takmičarski program Festivala.

 

Kusturica, međutim, ne gubi nadu da će njegovo filmsko čedo "svjetlost" ugledati upravo na Kroazeti. 

 

"Održali smo kontrolnu projekciju u Andrićgradu tek da bismo vidjeli kako film izgleda na velikom platnu", rekao je Kusturica tim povodom za "Novosti". 

 

"Još ne znam kad ćemo imati premijeru, s obzirom na to da su neki programi ovogodišnjeg kanskog festivala zatvoreni. Pokušaćemo sa Kanom, ako ne, sačekaćemo neku sljedeću priliku." 

 

Ukupno 20 filmova će se takmičiti za prestižnu nagradu Zlatnu palmu na ovogodišnjem 69. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, saopštili su na svom sajtu organizatori te kulturne manifestacije. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook