NAKON ISCRPNOG VIŠESATNOG ROČIŠTA

Čeka se odluka za osumnjičene u aferi Bobar banka: Kako je 122 miliona nestalo iz BiH?!

Hronika02.04.16, 08:49h

Čeka se odluka za osumnjičene u aferi Bobar banka: Kako je 122 miliona nestalo iz BiH?!
Tužilac tvrdi da je novac najvjerovatnije nestao iz BiH, te da su u ovom predmetu osumnjičena ukupno 24 osobe

 

 

Sud BiH će u zakonskom roku od 24 sata donijeti odluku o zahtjevu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora direktoru Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavici Injac, direktoru Investiciono-razvojne banke Snežani Vujnić i ostalim osumnjičenim da su oštetitili Bobar banku i bankarski sektor u BiH za 122 miliona KM, saopštio je postupajući tužilac, prenosi novinska agencija Patria.


Tužilac Dubravko Čampara obrazložio je na sinoćnjem  višesatnom ročištu zahtjev za određivanje mjere pritvora osumnjičenima za organizovani kriminal, zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja u privredi, pranje novca, falsifikovanje službene isprave i službenih knjiga, čime su izazvali štetu od 122 miliona KM, te nesigurnost u bankarski sektor i ozbiljnu štetu i reperkusije za BiH.


Čampara je naveo da je Tužilaštvo dostavilo dokaze u pet registara dokumentacije prikupljene u pretresima Bobar banke, Agencije za bankarstvo i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, te zapisima o saslušanju osumnjičenih, vještaka ekonomske i grafološke struke.


Tužilac tvrdi da je novac najvjerovatnije nestao iz BiH, te da su u ovom predmetu osumnjičena ukupno 24 osobe, među kojima je i Darko Jeremić koji je u bjekstvu.


Advokati osumnjičenih Miljkan Pucar, Dragan Stupar, Veljko Čivša, Dejan Bogdanović, Petko Budiša, Vlado Adamović i Muhidin Kapo zatražili su da se kao neosnovan odbije prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora, problematizujući nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH, budući da je bankarski sektor isključivo u nadležnosti entiteta, javila je BN.

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook