ISMET MURATSPAHIĆ/ PONOVNA FAŠIZACIJA BALKANA

Zašto sada šuti Dragan Mektić: U Višegradu nemani uzdigle glavu, a iz Ministarstva sigurnosti ni glasa!


14.03.16, 14:00h

 

Balkan uvijek mora u nečemu prednjačiti u svijetu. Hitlerov nacizam, Musolinijev i Hirohitov fašizam svugdje su u svijetu satjerani barem u ilegalu, dok su na Balkanu, još uvijek,  potpuno legalni. Proporcionalno broju stanovnika, ovdje je ta neman najveća u svijetu. Repovi nacional-fašizma hoće ponovo da postanu zmije–udavi. Zbog toga Balkan još po nečemu može uskoro postati rekorder – po “bijeloj kugi” i raseljeničkoj krizi, koji su direktna posljedica proistekla iz takve društvene regresije ovdje. Bosna i Hercegovina je uvijek prva na udaru dviju oživljenih nemani susjednih država.


Sve češće postrojavanje pristalica kolaboracionističkih ostataka sila Osovine u obliku ustaških i četničkih vojnih formacija u Hrvatskoj i Srbiji, pokazuje kako bi neman da oživi i da uzdigne glavu. Nikad joj dosta krvi, ljudskog zla i patnje, kakvu smo vidjeli u Drugom svjetskom ratu i doživjeli ponovo na Balkanu 1992 – 1995. Nacionalfašizam oživljen krajem osamdesetih raspadom Jugoslavije, a koji je i njegov uzrok i došao joj glave, ne samo da nije zamro i iživio se u svojoj neljudskosti, već ponovo “puni akumulatore” govorom mržnje i oblicima postrojenih crnih uniformi i njihovih budućih pohoda za konkretizaciju ostvarenja te mržnje. Odaju se počasti onima za koje smo mislili da su pobijeđeni sa Hitlerom.

 

Odaju se počasti onima za koje smo mislili da su pobijeđeni sa Hitlerom

 

Na udaru dvaju nacional-fašizama od 1992. do 1995. BiH i njen većinski narod platili su najveću cijenu svakovrsne ljudske destrukcije i uništavanja. Ponovo se, potpuno legalno, prijeti istim takvim pohodima.

 

Juče, 13. marta 2016., u obliku vojne formacije postrojavalo se oko hiljadu četnika, pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta iz svih dijelova ex Jugoslavije u Višegradu, odajući počast rehabilitovanom Draži Mihajloviću, Hitlerovom i Musolinijevom saradniku. Naravno, kao i svake godine, ponovo su horde četnika uputile poruke koje se ne mijenjaju, a izražene su u ranijim porukama Jove Vukeljića, vođe četnika RSa – "Bosna je crni vilajet i opet će biti", i "biće rata" – kada to zatreba silama mraka.


Ovdje će se propisivati ko ima pravo na život a ko nema, ko gdje ima pravo živjeti i pod kakvim strogo zadatim i propisanim uslovima, kako će se ponašati, šta smije govoriti, na koliku mu je fizičku mjeru i broj sveden život, naravno sve pod pretpostavkom da mu je uopće dopušten život. Povezanost dva nacionalfašizma susjeda BiH je očita. U 2014. godini u Hrvatskoj su evidentirana 82 fizička napada, prijetnje, slučaja uništavanja imovine u vlasništvu Srba ili srpskih institucija, izjave u javnom prostoru koje sadrže govor mržnje, a 2015. je zabilježeno 189 takvih slučajeva. Na takve pojave ostalo je da ukazuju oni koji nemaju moć da nešto promijene.

 

Ni slova, ni riječi neće biti u “zvaničnim” izvještajima na šta su sve četnici pozivali i kakve su crne slutnje priželjkivali i dozivali


Na okupljanje i divljanje četnika u Višegradu svake godine prvi se oglase iz udruženja stradalih, onih kojima su najbliži stradali od četničkih pokolja, onih prije sedamdeset godina ili onih 1992. I ove godine je Bakira Hasečić uzaludno pokušavala pozivati ministra sigurnosti BiH, Dragana Mektića, da više ne dozvoli četnička okupljanja u Višegradu.


Ovogodišnji skup okončan je brutalnim napadom na novinare FTV i N1. Ovakvi skupovi imaju punu podršku zvaničnih organa RS. Pokazuju to i izvještaji MUP-a RS, kako je skup protekao uredu, a SRNA i RTRS su izvjestili kako je skup protekao bez incidenata. Naravno ni slova, ni riječi neće biti u “zvaničnim” izvještajima na šta su sve četnici pozivali i kakve su crne slutnje priželjkivali i dozivali.


Sve se ovo događa u Višegradu, simbolu stradanja Bošnjaka od četničkog divljanja prije 70 godina, kao i onog prije četvrt vijeka, u čemu su učestvovale brojne vojne i paravojne jedinice susjedne Srbije, čega se susjed nikad nije odrekao i posramio. Grad “živa lomača”, najilustrativnije govori o namjerama i ciljevima četničkog pokreta koji je bio kolaboracionistički sa Hitlerom. Pokoljima obilježavani prostori, na kojima nije smjelo ostati ništa osim “srpskog uha” i danas su nekima ideal uređenja bivših jugoslovenskih prostora.

 

Svugdje u svijetu države i režimi kad-tad priznaju svoje greške i odreknu se svojih zlodjela i zločinaca, samo ovdje oni se veličaju kao heroji i moralne veličine


Balkan još po nečemu ima svoju nenadmašnu specifičnost. Svugdje u svijetu države i režimi kad-tad priznaju svoje greške i odreknu se svojih zlodjela i zločinaca, samo ovdje oni se veličaju kao heroji i moralne veličine.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook