Optimizam predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

Čović: Naš put, kada su u pitanju euroatlantske integracije, nezaustavljiv

Front26.02.16, 16:01h

Čović: Naš put, kada su u pitanju euroatlantske integracije, nezaustavljiv
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je na druženju s novinarima danas u Sarajevu kazao da je naš put, kada su u pitanju euroatlantske integracije, nezaustavljiv

 

Po njegovim riječima, predaja zahtjeva BiH za članstvo u EU je samo početak, otvaranje vrata i  ozbiljan posao i naša vjerodostojnost i kredibilitet tek dolaze do izražaja.

 

- Ali sam čin predaje je više nego kredibilan, više nego vjerodostojan - naveo je.

 

Čović je kazao da su zataražili da im Ministarstvo odbrane BiH najdalje do kraja drugog mjeseca preda Pregled odbrane „šta god to značilo“.

 

- On mora doći najdalje idući tjedan. Ne znam šta piše u tom dokumentu. Ali je taj dokument morao biti u pripremi, zato se ovako drugo i pripremao, izbalansiran između struktura i naših oružanih snaga, našeg ministarstva i onih koji brinu o NATO-ovom putu BiH - kazao je Čović, dodajući da kad dobiju taj dokument on neće biti previše zadržan u Predsjedništvu.

 

Po njegovim riječima, suština pregleda odbrane bi trebala biti strategija kojim putem idemo u toj oblasti kroz neko vrijeme ispred nas.

 

- To bi bila moguća ulaznica da mi stvarno dobijemo iz Varšave poziv ili aktiviranje akcijskog plana za članstvo u NATO-u. Istina, to su opet samo prvi simbolični koraci, daleko smo mi od NATO-a - istaknuo je Čović.

 

Predsjedavajući bh. predsjedništva je kazao da će ključno pitanje  na unutarnjem planu biti izborno zakonodavstvo.

 

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s Mehanizmom koordinacije i njegovim usaglašavanjem kada je u pitanju RS, Čović je kazao da je mehanizam koordinacije usuglašen i usvojen na Vijeću ministara BiH 30. jula prošle godine.

 

- Jednoglasno je usvojen na Vijeću ministara, uz jedan zaključak da će se u roku od 60 dana prilagoditi Sporazumu u ostabilizaciji i pridruživanju. Nikad nije potpisan taj dokument, nikad nije usuglašen na način kako smo se dogovorili - tvrdi Čović.  

 

Po njegovim riječima, ideja je bila da na sjednici 26. januara „imamo te izmjene i dopune već usuglašenog mehanizma koordinacije od 30. jula i da kao takve budu usvojene“.

 

- Desilo se da smo jedan dio tog dogovora ispoštovali, a drugi nismo - kazao je Čović.

 

Kaže, primjedbe koje danas imamo, formalno, iz RS-a, su takve „da nema nijednog razloga da nisu trebale biti dio dokumenta koji je usvojen“.  

 

- Siguran sam da ćemo u narednih mjesec-dva imati taj, sad pravi  prečišćeni tekst onog dokumenta koji je usvojen - naveo je Čović. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook