Novi kriteriji

U Starom Gradu utvrđen Pravilnik: Sto potpisa za promjenu naziva ulice

Hronika14.02.16, 11:12h

U Starom Gradu utvrđen Pravilnik: Sto potpisa za promjenu naziva ulice
Na prijedlog Komisije za obrazovanje, kulturu i kulturno-historijsko naslijeđe, Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo je Pravilnik o utvrđivanju kriterija, postupka i načina davanja i izmjene naziva ulica, trgova, parkova, mostova, institucija, ustanova, naselja i naseljenih mjesta

 

Pravilnikom je jasno definisano ko i na koji način može podnijeti inicijativu za davanje ili izmjenu naziva ulica, trgova, parkova i sl. Pored pomenute komisije, načelnika i općinskih vijećnika, ukoliko žele, inicijativu mogu podnijeti i građani (punoljetni) općine Stari Grad, savjeti mjesnih zajednica, kulturne i javne institucije, organizacije, udruženja i druge pravne osobe.

 

Da bi se njihova inicijativa razmatrala, mora biti podnesena na propisanom obrascu i sa kompletnim podacima - postojeći naziv, predloženi novi naziv, broj stanovnika ukoliko se radi o nazivu ulice, obrazloženi razlozi promjene naziva itd, a inicijativu mora potpisati najmanje 100 građana ulice kojoj se želi promijeniti naziv.

 

Novi naziv može se dodijeliti po geografskoj odrednici, npr. po imenu grada, rijeke i sl, zatim po značajnim datumima iz historije BiH ili imenima značajnih osoba iz historije BiH, imenima formacija, šehida, poginulih boraca zaslužnih osoba iz kulturnog, sportskog života i sl.


Inicijativa se podnosi Komisiji za obrazovanje, kulturu i kulturno-historijsko naslijeđe OV-a Stari Grad koja ocjenjuje da li zadovoljava kriterije, te utvrđuje prijedlog zaključka kojim daje mišljenje i dostavlja ga Općinskom vijeću na razmatranje i utvrđivanje konačnog mišljenja.

 

Nakon donošenja konačnog mišljenja u formi zaključka od Općinskog vijeća isto se dostavlja nadležnoj Komisiji za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine KS-a, odnosno drugom nadležnom organu, na dalju nadležnost. Naziv dodijeljen ili izmijenjen, u skladu sa odredbama ovoga pravilnika, ne može biti ponovo mijenjan najmanje 10 godina, od dana davanja ili izmjene. Pravilnik će stupiti na snagu osam dana od dana objavljivanja u Službenim novinama KS-a, nakon čega će se pomenuti obrazac za podnošenje inicijative moći preuzeti na web stranici Općine ili u mjesnim zajednicama i na info-pultu.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook