JASENKA KRATOVIĆ/ MOJ STAV

Zašto novinari uporno ističu da je Dubravko Lovrenović Mahiru bio OČUH: Zar je to uopšte važno?!


14.01.16, 11:41h

 

Saradnica DEPO Portala, bh. novinarka i književnica Jasenka Kratović, iznosi svoj stav o potenciranju činjenice u medijima da je Dubravko Lovrenović tragično stradalom Mahiru Rakovcu bio očuh, smatrajući da je ta informacija nebitna u odnosu na sve ono što je Lovrenović za ovog dječaka činio i čini danas

 


Polusestra, polubrat, nevjenčana supruga, OČUH!! Do koje mjere će bh. mediji, izvještavajući o tagičnim događajima, ohrabrivati primitivizam i isticati u suštini sasvim nebitne informacije vezane za nečiji porodični život i porodičnu intimu? Pitam se šta znači naglašavanje ovih odrednica u vremenu modernog življenja, razbijanja tabua, savremenih porodica koje su sve više stvar ličnog izbora, a ne samo krvne veze?


Kakvu li poruku ovo, sada već namjerno i bezobrazno pretjerivanje u preciziranju nečijih porodičnih veza šalje prosječnom gleodaocu, čitaocu, slušaocu? Da se polusestra voli manje nego sestra, da je “nevjenčana supruga” manje supruga i manje žena od one vjenčane? Da je očuh još od vremena Braće Grim (a biće i ranije) pa do danas, po DEFINICIJI, zao i da treba zazirati od njega?


Mislim da je krajnje iritantno, ljudski uvredljivo i apsolutno neprimjereno da bh. mediji već danima pri svakom spominjanju Dubravka Lovrenovića i njegove teške borbe da istjera pravdu za svoga tragično preminulog sina, nepotrebno i više puta naglašavaju da je on Mahiru bio OČUH! Sudeći po svim njegovim dosadašnjim postupcima i zalaganju, Dubravko Lovrenović je ovom dječaku jednostavno bio otac i TATA, i što je još bitnije prijatelj.


Zato se pitam, zašto novinari, koji svojim izvještavanjem treba još odlučnije da pomognu Mahirovoj porodici da dođe do pravde i istine, konstantno biraju da u cijeloj tragediji naslađuju i sitne mahalske pobude onih kojima je i u 2016. godini i dalje teško da se odvoje od pećinskih normi življenja i osjete pitomu emociju za bilo koga osim za one koje su lično rodili?


Siljeno insistiranje na terminu OČUH kada se govori o ovoj porodici, smatram otužnim i istovremeno okrutnim novinarskim trikom da se doda nota senzacionalizma cijeloj priči, a kojim se dodatno raskopavaju svježe rane. Ovoj porodici lično želim svaku sreću i snagu u njihovoj daljoj borbi. Pri tome se iskreno nadam da će se u našim medijima u narednim danima, kada je ovaj slučaj u pitanju, vidjeti više istraživačkog, kvalitetnog novinarstva i hrabrosti da se ispitaju brojni pozadinski fakti, a manje malograđanštine kojom se na jeftin i pogrešan način privlači pažnja javnosti.


Bez obzira ne vrijeme ubijanja svih ideala na kojima smo odrastali, znam da i dalje postoje kolege koje su izabrali ovom profesijom da se bave, ne iz želje da budu šarafčići inih politika, već iz čistog mladalačkog (skeptici će reći utopističkog) sna i poriva da dođu do istine i pokušaju bar malo promijeniti svijet.  

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook