DENIS BEĆIROVIĆ OTVORENO

11 pitanja za premijera Srbije: Gospodine Vučiću, da li Vam je jasno šta radite svojim dolaskom...?!

Front09.01.16, 09:19h

11 pitanja za premijera Srbije: Gospodine Vučiću, da li Vam je jasno šta radite svojim dolaskom...?!
Poslanik u Prestavničkom domu PSBiH i potpredsjednik SDP BiH Denis Bećirović uputio je 11 javnih pitanja premijeru Republike Srbije Aleksandru Vučiću povodom dolaska na proslavu Dana Republike Srpske. Bećirovićevo pismo objavljujemo u cjelosti

 

JEDANAEST (11) JAVNIH PITANJA
ZA PREMIJERA REPUBLIKE SRBIJE ALEKSANDRA VUČIĆA


POVODOM OTVORENOG NEPOŠTIVANJA ODLUKA USTAVNOG SUDA BOSNE I HERCEGOVINE I NEGIRANJA SUVERENITETA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE

 

Gospodine Vučiću,


S obzirom da ste javno najavili da 9. januara 2016. godine dovodite na državnu teritoriju Bosne i Hercegovine (u bosanski grad Banja Luku) cijelu Vladu Republike Srbije na obilježavanje ovog diskriminatorskog, antiustavnog i antidejtonskog datuma, kao legalno izabrani državni poslanik, koji je položio zakletvu da će se zalagati za ravnopravnost svih građana i naroda Bosne i Hercegovine, javno Vam postavljam jedanaest (11) pitanja:


1) Gospodine Vučiću, na sastanku koji je 12. maja 2014. godine održan u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kojem sam i lično prisustvovao kao jedan od čelnika državnog parlamenta Bosne i Hercegovine, bio sam svjedok Vaše izjave da ćete poštovati suverenitet države Bosne i Hercegovine i odluke legalnih organa naše države. Zašto ste, gospodine Vučiću, nakon brojnih izjava i dvadest godina poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma odlučili da 9. januara 2016. godine direktno i flagrantno kršite odredbe istog i ne poštujete konačne i obavezujuće odluke legalnog i legitimnog Ustavnog suda države Bosne i Hercegovine?


2) Da li Vam je poznato da je 9. januara 1992. godine, suprotno tadašnjem važećem domaćem i međunarodnom pravu, donesena nezakonita i nelegalna odluka da se protivno većinskoj volji stanovnika Bosne i Hercegovine više od polovine državne teritorije Bosne i Hercegovine prvi put u hiljadugodišnjoj historiji naše države proglasi sastavnim dijelom Srbije, odnosno SRJ? Da li Vam je, premijeru Srbije, jasno da je Vaš dolazak najjasniji i najotvoreniji antidejtonski čin u posljednjih dvadeset godina kojim javno manifestirate da još uvijek zvaničnici Srbije nisu odustali od zločinačkog projekta stvaranja Velike Srbije na račun države Bosne i Hercegovine?


3) Gospodine Vučiću, kada je srbijansko pravosuđe pokretalo montirane optužnice i hapsilo bh. patriote, poput Ejupa Ganića, Jovana Divjaka, Ilije Jurišića, Vi i drugi zvaničnici Srbije govorili ste da se nećete miješati u rad pravosuđa i da ćete poštovati sudske odluke. Kako to da sada, kada je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio konačnu i obavezujuću odluku, javno najavljujete svoje aktivno participiranje u negiranju i nepoštivanju legalnih i legitimnih sudskih odluka?
 

4) Gospodine Vučiću, 9. januar nema nikakvo pravno uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH i obilježavanje ovog datuma predstavlja provokaciju za državu BiH i cjelokupnu međunarodnu zajednicu. Da li je cilj Vašeg najavljenog dolaska intenziviranje opasne politike negiranja historijske i pravne činjenice da je bh. entitet RS administrativno-teritorijalna jedinica unutar nedjeljive države Bosne i Hercegovine koji kao takav egzistira tek od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma? Bosanskohercegovački entiteti FBiH i RS su kao entiteti u državi Bosni i Hercegovini priznati tek u Dejtonu, i kao takvi nemaju nikakakav kontinuitet i nisu historijski i demokratski formirane administrativno-teritorijalne jedinice.


5) Da li ste svjesni da je svaki pokušaj uspostavljanja kontinuiteta bh. entiteta RS sa nelegalnim, nepriznatim i samoproglašenim tvorevinama na državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine neprihvatljiv, pravno neosnovan i krajnje kontraproduktivan za politiku izgradnje dobrosusjedskih odnosa između naše dvije države?


6) Zbog kojih razloga pristajete da učestvujete u obilježavanju nelegalnog i uvredljivog datuma za modernu Evropu i Ujedinjene nacije? Naime, svi znamo da taj datum predstavlja ozvaničenje politike koja je osmislila i organizirano provela sistematske masovne zločine, etničko čišćenje, logore, masovna ubistva civila, masovne grobnice i genocid u Srebrenici. Ta politika je, između ostalog, osmišljena i u neustavnim i nelegalnim dokumentima za formiranje tzv. srpske države na teritoriji Bosne i Hercegovine upravo 9. januara.


7) Da li znate, gospodine Vučiću, da je do sada projektantima i izvođačima politike rušenja države Bosne i Hercegovine, u Haškom tribunalu i sudovima u BiH i Evropi, izrečeno preko hiljadu godina zatvorske kazne? Samo za genocid i druge zločine u Srebrenici do sada je osuđeno 27 nalogodavaca i počinitelja na više od 550 godina zatvora. Glavnim krivcima za planiranje i provođenje ovakve politike, Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću još se sudi u Haagu, a smrt je spriječila izricanje presude bivšem predsjedniku Republike Srbije Slobodanu Miloševiću.


8) Zašto ste odlučili da ignorirate činjenicu da je Evropska komisija za demokraciju putem prava, poznatija kao Venecijanska komisija, na svojoj 96. plenarnoj sjednici od 11. i 12. oktobra 2013. godine usvojila mišljenje o usklađenosti izbora Dana RS sa antidiskriminatornim standardima Vijeća Evrope, odnosno Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, zaključujući da je proslava 9. januara kao Dana RS-a diskriminatorski čin prema ostalim narodima u tom dijelu Bosne i Hercegovine? Odabir 9. januara kao Dana RS-a je inspiriran antiustavnom i nelegalnim događajima značajnim samo za jedan narod, što je uvreda za druge narode i nije u skladu sa osnovnim demokratskim vrijednostima i postulatima. Takva politika nije u skladu sa vrijednostima kao što su dijalog, tolerancija, međusobno razumijevanje i jednakost, koji bi trebali biti osnova prilikom odabira entitetskog dana, smatra Venecijanska komisija.


9) Do kada ćete, s jedne strane, voditi politiku poricanja, opravdavanja i negiranja planetarno utvrđenog i presuđenog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, a, s druge strane, slaviti datume i zločinačku politiku koju su kreirali i sprovodili Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić? Zar ste, gospodine Vučiću, zaboravili Presudu Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine, kojom je presuđeno da je Republika Srbija jedina država u Evropi koja je nakon Drugog svjetskog rata prekršila Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida?


10) Premijeru Srbije, zar nakon iskustava Vaše države od početka XIX do kraja XX stoljeća - Kneževina Srbija, Kraljevina Srbija, Srbija poslije balkanskih ratova, Kraljevina Jugoslavija, Socijalistička federativna republika Jugoslavija, Srbija i Crna Gora - dominantna politička elita u Srbiji nije shvatila da se projekat Velike Srbije ne može realizirati ni u ratu, ni u miru? Zar nije došlo, napokon, vrijeme da se napravi jasna razlika između patrijarhalne i moderne svijesti? Da li je moguće da dio političke elite u Srbija ni na početku XXI stoljeća još uvijek nije odgovorio na pitanje koje već dugo zaokuplja pažnju dijela srbijanske političke i intelektualne elite - kakva ili kolika država?


11) Pretpostavljam, gospodine Vučiću, da ste pročitali knjigu Filozofija palanke koja predstavlja jednu od ključnih knjiga za razumijevanje krvavog haosa u posljednjoj deceniji XX stoljeća. Dokle će duh palanke da uništava živote novih generacija i nevinih ljudi? Da ne bude nesporazuma, slažem se sa riječima velikog naučnika i čovjeka dr. Radomira Konstantinovića, palanka je svuda tamo gdje nema stajanja pred ogledalom zbog savjesti i nije ni prostorno ni vremenski određena.


Želim vjerovati da je budućnost naših država u istinskom međusobnom uvažavanju i poštivanju. Vrijeme je da i Vi napokon počnete izgrađivati iskrenu i poštenu politiku prema Bosni i Hercegovini. Sve ono što ne biste željeli Srbiji nemojte to raditi ni Bosni i Hercegovini.


Na kraju, kao aktuelnog premijera Srbije, podsjećam Vas da naprijed navedena pitanja postavlja aktuelni državni poslanik Bosne i Hercegovine za kojeg je jedan Bošnjak uvijek bio i ostao jednako važan i vrijedan kao i jedan Srbin, Hrvat, Bosanac, Rom, Jevrej ili bilo koji drugi čovjek.

 

S poštovanjem,


Poslanik u Predstavničkom domu PS BiH

dr. sc. Denis Bećirović

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook