Produžite vijek garderobi

Genijalni trikovi iz kućne radinosti za veš jarkih boja: Isprobajte već pri prvom pranju!

Auto & Dom03.01.16, 14:42h

Genijalni trikovi iz kućne radinosti za veš jarkih boja: Isprobajte već pri prvom pranju!
Kada kupimo neki odjevni predmet, on je mekan i lijepih je boja. No vremnom gubi sve to, a najčešći uzrok je često pranje. Ako vas muči veš koji je grub i bez boje, pokušajte sa provjerenim receptima

 

Sirće za ispiranje

 

Frotiri, peškiri i kućni ogrtači biće meki ako ih preko noći potopite da odstoje u vodi kojoj ste dodali so i sirće. Takođe, ova dva sastojka dodajte vešu i prilikom posljednjeg ispiranja. Bićete iznenađeni rezultatima.

 

Prašak za pecivo za bijeli veš

 

Zavjese koje su požutjele prvo potopite u slanu vodu da odstoje, a zatim prašku za veš dodajte prašak za pecivo i imaćete zavjese bijele kao snijeg.

 

So, skupljač boja

 

Miješanje boja pri pranju šarene odjeće noćna je mora svake žene. Sigurno niste znali da se i to može spriječiti. Jednostavno prilikom posljednjeg ispiranja, vešu dodajte so. Ako pak želite da osvježite boje pamučnih majica, potopite ih nekoliko sati u mlijeko, a zatim ih isperite.

 

Magnezijum za čipku

 

Svi znamo je garderoba od čipke posebno osjetljiva. Zato prije pranja odjeću od čipke treba posuti magnezijumom i ostaviti magnezijum da djeluje nekoliko dana, a tek onda odjeću isprati. Čipkana garderoba biće kao nova.

 

Mašina za veš


Prilikom pranja odjeće, glavnu ulogu gotovo uvijek ima mašina za veš. Moramo je redovno čistiti od kamenca, jer će u suprotnom lošije prati veš i trošiti više energije. Zato u mašinu bar jednom u dva mjeseca dodajte sirćeta isto koliko i vode. Uključite je na program od 90 stepeni.

 

(Alo.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook