VIDEO/ DRŽAVA PRED KOLAPSOM

Nikola Grabovac pojašnjava trikove bh. vlasti: Kako se lako milion NEZAPOSLENIH pretvara u 'zaposlene'?!

Front19.12.15, 23:35h

Nikola Grabovac pojašnjava trikove bh. vlasti: Kako se lako milion NEZAPOSLENIH pretvara u 'zaposlene'?!
Nikola Grabovac, profesor, ugledni bh. ekonomski stručnjak i bivši ministar finansija FBiH, ali i ekonomista kojeg ne vole bh. političari, bio je gost u Dnevniku TV1

 

 

Tom prilikom Grabovac je obrazložio svoje tvrdnje da je privreda BiH, bez obzira na blagi porast proizvodnje koji se bilježi tokom ove godine - pred kolapsom, što je ilustrovao vrlo jednostavnim odnosom trenutnog broja zaposlenih spram broja penzionera, budžetima u defecitu i znatno manjim izvozom od uvoza.

 

Istakao je i da se sa ovim tvrdnjama jedino neće složiti Svjetska banka i MMF koji će ponovo izaći sa svojim tezama kako se u BiH postiže nekakva stabilizacija i ostvaruju makroekonomski planovi, a građanima je sve gore i gore. 

 

Grabovac je pojasnio i svoju analizu nazvanu „Četiri koraka do prokletstva siromašnih i nerazvijenih država“, koju je izvršio na primjeru Bosne i Hercegovine, a koja se analitički osvrće na međunarodne finansijske instance koje povlače ekonomske poteze u cilju uništenja BiH. A krajnji cilj dolazi kada MMF prestane kreditirati bh. državu, jer:

 

-    Tada više nećemo imati moći da vraćamo nastale dugove i jednostavno će nam reći – e, gospodo draga, sada prodajte objekte koje ste još zadržali, a to su elektroprivrede, telekomi, šume vode..., s tim što će ih oni pokupovati za vrlo niske cijene i male pare, naglašava Grabovac. 


Jedina mogućnost da se to spriječi, prema njegovom mišljenju, je u energičnim mjerama Vijeća ministara koje treba da formira tim od mladih stručnjaka i da se poduzmi mjere u pravcu spašavanja onoga što nam je još ostalo. 


-    Svjetska banka i MMF bi nam zbog toga sigurno zaprijetili da nam neće dozvoliti izlazak na svjetsko tržište novca... Međutim, nama za pokretanje privrede nisu više potrebna kreditna sredstva, mi se možemo sami kreditirati i to bez kamata, tvrdi Grabovac.


Osvrćući se na realan broj nezaposlenih u BiH i onaj koji se u javnosti prezentuje, Nikola Grabovac je matematičkom računicom pojasnio mađioničarske trikove aktuelne vlasti koja apsurdnim potezima milion nezaposlenih pretvara u „zaposlene“, odnosno u nevidljivo nezaposlenu masu i tzv. obeshrabrene radnike, što znači da je stvaran procenat nezaposlenih u BiH trenutno čak 66 posto.

 

Gdje se krije „trik“ i o čemu je još govorio Nikola Grabovac u Dnevniku TV1, pogledajte u video prilogu...

 

        

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!