Novi ministar unutrašnjih poslova KS otvoreno

Jusko: Ljudska prava prekršilaca zakona? Objasnite ih majci Denisa Mrnjavca!

Hronika01.12.15, 16:19h

Jusko: Ljudska prava prekršilaca zakona? Objasnite ih majci Denisa Mrnjavca!
"MUP Kantona Sarajevo pobrinut će se da vrati povjerenje građana", rekao je Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koji je gostovao u Novom danu na TV N1

 

Jusko je prošle sedmice preuzeo dužnost od dosadašnjeg ministra Predraga Kurteša. Na ovoj poziciji je manje od sedam dana, tačnije četiri dana.

 

Kada će građani KS-a prestati biti zabrinuti kada je u pitanju njihova sigurnost?

 

"MUP KS-a je sigurno kapacitirani da se suoči sa svim sigurnosnim izazovima. Žao mi je što građani kroz određene situacije vjeruju da je sigurnost ugrožena. Građani će vidjeti da mogu vjerovati i poštovati svojoj policiji".

 

Obišli ste policijske uprave i sektore. Da li ste zadovoljni njihovom organizacijom rada?

 

"Uvijek može bolje. Ministarstvo broji blizu 2.000 ljudi. Cilj mi je da se sa svima upoznam i da vidimo kako poboljšati da se građani osjećaju sigurnije".

 

Izjavili ste da ćete uspostaviti kontakte s drugim sigurnosnim agencijama, da napravite jedan kvalitetan protok informacija. Na koji način i koliko je bitan "protok informacija"?

 

"Protok informacija je ključan. Kada dođe do zastoja u protoku informacija dolazi do velikih problema. Cilj mi je da se stavim na raspolaganje kolegama i moja vrata će uvijek biti otvorena".

 

Da li ste zadovoljni ovlastima koje policajci imaju. Nerijetko susrećemo konstatacije da policajcima treba "vratiti pendrek"? Da li policajci imaju dovoljna ovlaštenja u zakonu? Da li imaju sve potrebno da bi efektivno obavljali svoj posao?

 

"Policija u skladu sa zakonom imaju sasvim dovoljno ovlaštenja da rade svoj posao. Za vrijem rada IPTF-a, u ovoj organizaciji su radili ljudi koji su bili zaista rigorozni prema policajcima. Policajci su za najmanji prekršaj ostajali bez posla. Smatram da kada neko pljune policajca pljunuo je na BiH. Isto tako, kada neko potrga policijsku uniformu kao da je potrgao zastavu BiH. Policajci se moraju ponašati u skladu sa svojim ovlaštenjima. Na terenu moraju biti pripadnici zakona koji će vrati vjeru građana i koje će građani poštivati".

 

Koliko je važno da postoji obostrano povjerenje, policija u građane i obrnuto, građani u policiju?

 

"Policajci će steći povjerenje građana svojim najboljim radom na terenu. Policija mora razgovarati sa građanima. Policija mora ući u zajednicu".

 

Koliko su policajci dobro opremljeni?

 

"Nisu dovoljno dobro opremljeni i ja ću se zalagati da se to popravi nabolje".

 

Rekli ste u jednom trenutku da je problem sigurnosti problem "vertikale", na šta ste mislili?

 

"Kad policija uradi svoj posao zamislite kako se osjeća policajac kada vidi onog koga je uhapsio na slobodi nakon pet dana. Smatram da moraju postojati preventivne kazne za određena djela. Kada se kod neke osobe nađe neregistrovan pištolj treba da, po kratkom postupku, dobije godinu dana zatvora. Ako se utvrdi da je bio metak u cijevi, znači imao je namjeru da upotrijebi oružje, treba dobiti dvije godine. Ako ponovi isto djelo onda počinilac treba dobiti pet godina. Smeta mi što se govori o ljudskim pravima prekršilaca zakona. Kako će neko objasniti ta ljudska prava majci ubijenog Denisa Mrnjavca ili porodici čovjeka koji je ubijen dok je vozio bicikl na Ilidži. Meni su prava građana važnija od oni koji dižu ruku na njih".


"Kaznena politika je najveći problem. Zamislite kako se građani osjećaju kada pročitaju da je zaustavljen neko ko je imao 100 i više saobraćajnih prekršaja. Čitao sam nedavno da je u SAD-u jedan čovjek dobio doživotni zatvor jer je kažnjavan već peti put zbog vožnje u alkoholiziranom stanju. Sudija je kaznu objasni rekavši da mu je vlast četiri puta davala šansu".

 

Magistrirali ste na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja. Trenutno pohađate doktorski studij. Majstor ste karatea 5. dan i jiu-jitsua 4. dan. Iza sebe imate ozbiljnu biografiju osobe koja je radila i kao specijalac, i bio borac Sarajeva, te zaposlenik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, gdje ste obavljali dužnost šefa Tima za antiterorizam. Koliki je problem terorizma u BiH?

 

"Terorizam je problem na planetarnom nivou. Zemlja u kojoj je ostao veliki broj naoružanja nakon rata i ima ovako složen politički sistem veoma je pogodno tlo za terorizam. Protok informacija i komunikacija među agencijama je jedan od najboljih vidova borbe protiv terorizma".

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook