Situacija prevazilazi stranačke interese

Dodik za nedjelju sazvao sastanak srpskih političara o odluci Ustavnog suda BiH

Front27.11.15, 16:08h

Dodik za nedjelju sazvao sastanak srpskih političara o odluci Ustavnog suda BiH
Na inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u nedelju, 29. novembra bit će održan sastanak kojem će prisustvovati predstavnici vlasti RS-a, predsjednici parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini te predstavnici RS-a u institucijama BiH



Povod za sazivanje sastanka je najnovija odluka Ustavnog suda BiH, kojom su pojedine odredbe Zakona o praznicima RS-a proglašene neusaglašenim s Ustavom BiH.



Predsjednik SDS-a Mladen Bosić kazao je da će doći na sastanak da bi se razmotrila ova situacija koja prevazilazi stranačke interese.



Ocijenio je da je odlukom Ustavnog suda BiH, kojom je proglašen neustavnim 9. januar kao Dan RS-a, taj sud izašao iz sfere tumačenja ustava i da je poodavno ušao u sferu njegovog prekrajanja, odnosno promjene Dejtonskog ustava. 



Uvjeren je da vjerovatno ta odluka neće biti provedena i da Narodna skupština RS-a neće promijeniti svoj raniji stav u kome je upozorila da neće prihvatiti odluku Ustavnog suda koja je protiv RS-a.



Lider PDP-a Mladen Ivanić zagovara da se nastavi slaviti 9. januar i kaže da ne vidi ko to njemu može zabraniti.



Tvrdi da je odluka ovog suda jedna od najgorih mogućih koje je Sud mogao donijeti u ovom trenutku, ali da postoje razni načini i da se ona ne provede, odnosno "politički s njom igra“, ali "garantuje" da će 9. januar ostati Dan RS-a.



Potvrdio je da će sada uslijediti faza osporavanja legitimiteta sudija koji su donijeli ovu odluku.



-Javnost može biti sigurna da znamo šta radimo, i mi u institucijama BiH - zaključio je Ivanić.



I lider NDP-a Dragan Čavić je potvrdio će se odazvati sastanku kod Dodika i smatra da političari iz RS-a neće izlaziti iz okvira Deklaracije koju je usvojila Narodna skupština, te da treba nastaviti slaviti 9. januar kao Dan RS-a, jer predstavlja neodvojivi dio identiteta RS-a. 



Istakao  je da će odluku Ustavnog suda BiH odbaciti srpski predstavnici u političkom životu RS-a i BiH, navodeći da ne vidi načina kako se može ukinuti 9. januar kao Dan RS-a. 



-Smatram da će predstavnici iz Srpske u BiH postići konsenzus o ovoj odluci i da niko ne smije zloupotrebljavati teme o kojima dva politička bloka u RS-u ne mogu postići sporazum - naglasio je Čavić. 



Ustavni sud BiH usvojio je zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS-a, utvrdivši kako 9. januar, kao Dan RS-a, nije u skladu s Ustavom BiH.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook