Nove i savremene tehnologije

Lidija Žigić: Moderno bankarsko poslovanje NLB Banke osigurava uspjeh

Biznis Klub27.11.15, 15:14h

Lidija Žigić: Moderno bankarsko poslovanje NLB Banke osigurava uspjeh
NLB Banka d.d. Sarajevo je ove jeseni uvela MasterCard platne kartice za beskontaktno plaćanje koje predstavljaju inovativno rješenje sa ciljem da kupovinu učini prijatnom za sve učesnike u procesu, a to su korisnici kartica, trgovci i banka koja izdaje kartice. Proces plaćanja ovom karticom je vrlo jednostavan i brz, a sigurnost je na visokom nivou

 

O beskontaktnom plaćanju, te ostalim savremenim bankarskim uslugama NLB Banke govori Lidija Žigić, izvršna direktorica NLB Banke. 

 

Uvođenje novih i savremenih tehnologija je jedan od ciljeva NLB Banke d.d. Sarajevo. Nedavno ste uveli beskontaktno plaćanje.  Možete li nam reći o čemu se radi?


Prateći svjetske trendove i nove trendove plaćanja prilagođene modernom stilu života klijenata, NLB Banka je uvela Debit MasterCard platne kartice za beskontaktno plaćanje koje omogućavaju  plaćanja na prodajnim mjestima opremljenim uređajima za plaćanje sa beskontaktnom tehnologijom. Radi se o vrlo jednostavnom načinu plaćanja, pri čemu kupac za kupovine niže od 30 KM samo prisloni karticu bez unosa PIN-a.


Koje su prednosti ovih kartica?


Osnovne prednosti ovih kartica su brzina, jednostavnost i sigurnost plaćanja. Dovoljno je samo prisloniti karticu na beskontaktni čitač, koji se nalazi u sklopu terminala za plaćanje na prodajnom mjestu, i transakcija će biti završena za samo nekoliko sekundi. Za realizaciju transakcije preko 30 KM potreban je unos PIN-a što ovu vrstu plaćanja dodatno čini sigurnom. Također, kartica svo vrijeme ostaje u  rukama kupca što smanjuje mogućnost zloupotrebe. 

 

nlb-banka


Da li je ovaj vid plaćanja stvarno siguran?


Smatram da je ovaj vid plaćanja jednako siguran kao i dosadašnji vidovi plaćanja karticom na POS terminalu. Dokaz za to je činjenica da se beskontaktna tehnologija plaćanja koristi u Europi u posljednjih 5 godina, a da u više od 70 zemalja nije zabilježena zloupotreba.

 

Iako je ovaj vid plaćanja sasvim jednostavan, teško da može doći do slučajnog  plaćanja s kartice. Prenos podataka između beskontaktne kartice i POS terminala je, u stvari, šifriran  pomoću tzv. dinamičkih kriptograma koji su jedinstveni za svaku pojedinačnu transakciju. Osim toga, ukoliko želimo platiti beskontaktno, karticu moramo približiti POS terminalu na razdaljinu od 2 cm što osigurava da kupac mora svojeručno platiti kupovinu. 

 

Baš kao što i ostali oblici platnih kartica, tako i za beskontaktno plaćanje Banka osigurava  neke dodatne načine za sprječavanje i otkrivanje prevara. Banka svo vrijeme, 24 sata dnevno, prati korištenje svih kartica i tako pokušava da identifikuje kupovinu koja bi odstupala od uobičajenih shopping obrazaca. 

 

lidija-zigic-2

 

Govoreći o modernom bankarskom poslovanju moramo spomenuti i mobilnu aplikaciju NLB Banke. Racite nam više o ovoj aplikaciji?


Ideja je da naši klijenti i oni koji to nisu dođu na vrlo jednostavan i moderan način do potrebnih informacija vezano za naš rad. NLB mBank aplikacija podržava sve mobilne mreže u BiH, dostupna je putem Android operativnog sistema i omogućava veoma jednostavan pristup svim aktuelnostima i aktivnostima banke. 


Sve informacije kao i pristup elektronskom bankarstvu sada su dostupne 24 sata i to svim danima u sedmici na mobilnim telefonima klijenata. Pomoću mobilne lokacije korisnici mogu saznati stanje na računu, vršiti plaćanje, mogu locirati poslovne jedinice i bankomate, informisati se o prodajnim mjestima za plaćanje MasterCard Charge karticom koja omogućava plaćanje na rate, provjeriti kursnu listu ili koristiti korisne alate kao što je kreditni kalkulator. Dovoljan je samo pristup internetu da bankarska usluga postane veoma jednostavna.


U svojoj ponudi NLB Banka ima i SMS bankarstvo?


NLB SMS je servis elektronskog bankarstva koji našim klijentima omogućava pristup transakcijskom računu i raspolaganju sredstvima sa računa. Na ovaj način štedimo vrijeme naših klijenata i pružamo maksimalnu sigurnost i kontrolu finansijskog  poslovanja uz primjenu najsavremenije tehnologije zaštite. SMS bankarstvo omogućava našim klijentima da na mobilni telefon primaju obavještenja o promjenama na računima, kao i obavještenja o raspoloživom stanju, 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini. Ova usluga je dostupna svim korisnicima koji imaju brojeve telefona nekog od domaćih mobilnih operatera.


U planu je unaprijeđenje usluge elektronskog bankarstva?


Da, u ovoj godini ćemo dodatno unaprijediti uslugu elektronskog bankarstva, koja klijentima omogućava brz i jednostavan pristup računima sa uvidom u stanje i promet, transfere novca u okviru svojih računa kao i plaćanje računa. Važno je naglasiti da, osim što donosi značajne uštede, korištenje elektronskog bankarstva štedi i vrijeme naših klijenata, jer klijenti preskaču  čekanje u redovima, a u isto vrijeme sigurnost korištenja servisa je neupitna jer je podržana najnovijim tehnologijama. Važno je naglasiti da nije potrebna nikakva instalacija softvera za korištenje NLB elektronskog bankarstva, klijenti aplikaciju mogu  koristiti na svakom računaru sa pristupom internetu u bilo koje vrijeme dana. 

 

Na  koji način postižete pozitivne rezultate? 

 

U NLB Banci nastojimo da dobro upoznamo naše klijente, da njihove potrebe i mogućnosti razumijemo na pravilan način, kao i da im na osnovu svega toga ponudimo najadekvatnije usluge. 


Na taj način mi postajemo partner našim klijentima, a kao Banka partner se trudimo da našim klijentima uvijek izađemo u susret. Na primjer, kada osoba, fizičko ili pravno lice, koristi neki od paket računa ona dobija mogućnost da pored tekućeg računa znatno brže, jednostavnije i, naravno, povoljnije dobije i druge usluge Banke, poput  elektronskog bankarstva, različitih vrsta kredita i štednje. Zakođer idemo u korak s vremenom i uvodimo moderna bankarska rješenja i pristup bankarskim uslugama. Sve su to razlozi zbog kojih se klijenti odlučuju za našu Banku. Osim toga, klijenti imaju mogućnost da sarađuju s ličnim bankarom, te da se kroz neposredan razgovor informišu, i dobiju preporuke za najbolja rješenja. 

 

/sponzorisani tekst/

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook