Počeo sastanak Brdo- Brioni

Lideri regiona, Tusk i Biden na samitu čelnika Jugoistočne Evrope: Do kud smo se pomakli i šta da očekujemo?

Front25.11.15, 15:15h

Lideri regiona, Tusk i Biden na samitu čelnika Jugoistočne Evrope: Do kud smo se pomakli i šta da očekujemo?
U Zagrebu je počeo samit u okviru procesa Brdo-Brioni, koji je okupio lidere regiona, uz učešće predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska i američkog potpredsjednika Džo Bajdena. Ovom skupu prisustvuju i članovi Predsjedništva BiH

 

Samit u okviru procesa Brdo-Brioni, koji je okupio lidere regiona,  a počasni gosti ovog sastanka su potpredsjednik SAD Džo Bajden, predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i austrijski predsjednik Heinz Fischer. Njih su iza podneva na Pantovčaku dočekali predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor, čelnici zemalja koje su pokrenule tu regionalnu inicijativu.

 

Nakon zajedničke fotografije za visoke goste samita Brdo-Brioni Kolinda Grabar-Kitarović priredila je ručak pod motom ''Hrvatska za stolom, Slovenija u čaši”.

 

Za istim stolom sjedili su srpski predsjednik Tomislav Nikolić i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, ali nisu progovorili ni riječ, objavio je portal zagrebačkog Jutarnjeg lista.

 

Inače, na ručku su se posluživali hrvatski specijaliteti, uz vrhunska slovenačka vina, a organizatori su time željeli poslati poruku da dvije susedne zemlje, Hrvatska i Slovenija uz organizaciju ovog skupa održavaju i dobre prijateljske odnose.

 

Sastanku prisustvuju članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, zatim predsjednik Albanije Bujar Nishani, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, kosovska predsjednica Atifete Jahjaga, crnogorski predsjednik Filip Vujanović i predsjednik Makedonije Gjorgje Ivanov.

 

Ministrica spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić ocijenila je kako je dolazak američkog potpredsjednika Džo Bajden u Hrvatsku na samit zemalja jugoistočne Evrope vrlo važan događaj i povratak SAD-a u ovaj dio svijeta.

 

Biden: Ova regija od velikog interesa za SAD posljednjih 25 godina

 

"Za SAD i mene lično, ali govorim u ime američkog predsjednika, ova je regija u posljednjih 25 godina od velikog interesa", kazao je drugi čovjek SAD-a novinarima u zagrebačkom hotelu Westin. Po njegovim riječima, regionalna inicijativa Brdo-Brijuni radi dobar posao jer uspijeva u posljednjih pet godina okupiti sve čelnike kako bi razgovarali.

 

Ranije je istaknuto da će na samitu biti izražena podrška EU i SAD o uključivanju država regiona u EU i stabilizaciji i rješavanju njihovih odnosa. Zagrebački samit biće ujedno i prilika za raspravu o bezbjednosnim izazovima, terorističkim prijetnjama i radikalizaciji, kao i da se ponovo iskaže odlučnost i protivljenje takvim pojavama.

 

(NN, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook