Dobre vijesti za korisnike kredita

Komisija podržala principe Prijedloga zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u KM

Hronika09.11.15, 15:17h

Komisija podržala principe Prijedloga zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u KM
Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH podržala je danas principe Prijedloga zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u konvertibilne marke, čiji je predlagač delegat Mario Karamatić



Predloženim zakonom utvrđuje se obaveza komercijalnih banaka da izvrše konverziju kredita ugovorenih u švicarskim francima u konvertibilne marke.



Kako je navedeno u predloženom zakonskom rješenju, za sve sklopljene ugovore o kreditu u švicarskim francima bit će izvršena konverzija iz valute švicarskog franka u valutu konvertibilne marke na dan sklapanja ugovora o kreditu po tada važećem tečaju.   



Predlagač zakona Mario Karamatić je na sjednici Komisije istaknuo da je više nego jasno da "banke nisu imale pokriće u švicarskim francima te da su građani BiH prevareni i obmanuti".



Po njegovim riječima, građani nisu dobili kredite u švicarskim francima, dobili su ih u konvertibilnim markama.



Članovima Komisije obratio se i predsjednik Udruženja građana "Švicarac" Kemal Duraković koji je kazao da govori uime 9.802 korisnika kredita - 6.100 u Federaciji BiH i 3.702 u RS-u. Pozvao je članove Komisije "da budu uz građane BiH" i podrže predloženi zakon.



Komisija je prihvatila Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu, kao i Izvještaj o finansijskoj reviziji izvještaja o izvršenju budžeta institucija za 2014. godinu.



Članovi Komisije primili su k znanju Informaciju o zahtjevu Centralne izborne komisije BiH za dodjelu sredstava iz budžeta institucija BiH za 2016. godinu, te preporučili Ministarstvu finansija i trezora BiH da ga uzme u obzir prilikom izrade budžeta.



Član CIK-a BiH Suad Arnautović je istaknuo da je zahtjev konkretno vezan za unapređenje izbornog procesa koji bi minimalno trebao da bude u četiri koraka.   



Prvo je uvođenje transparentnih, providnih glasačkih kutija na svakom biračkom mjestu u BiH.



- Druga manjkavost je da se na svakom biračkom mjestu koristi jedna kutija iako imamo različite nivoe vlasti - naveo je Arnautović.



Po njegovim riječima, drugi vid intervencije za unapređenje izbornog procesa je uvođenje kamera na biračko mjesto, koje neće povrijediti tajnost izbora, ali će omogućiti da se proces nadgleda.



- Treća intervencija je vezana za, bar u smislu pilot-projekta, uvođenje kompjutera na svako biračko mjesto kako bi se rezultati koji se utvrde na biračkom mjestu transferisali putem interneta na glavni server, odnosno u glavni centar za brojanje u CIK-u BiH - naveo je Arnautović, te dodao i potrebu postavljanja rampi za  osobe s invaliditetom.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook